Вијести

ОПТУЖЕНИ АБДИЈИ СЕЗАИР (1973) СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА. ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ОД 4 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

23.05.2014. 10:06

Првооптужени у предмету Сезаир Абдији и други споразумно је признао кривицу.

ОПТУЖЕНИ АБДИЈИ СЕЗАИР (1973) СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЛИЦА. ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ОД 4 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Споразум о признању кривице са тужиоцем из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ склопио је оптужени Сезаир Абдији, рођен 18. 05. 1973. године у Призрену у Републици Србији гдје је и настањен, држављанин Републике Србије, оптужен за продужено кривично дјело организовање групе или удружења за чињење кривичних дјела трговине људима и кријумчарење миграната из чл. 189а. ст. 1. КЗ БиХ, у вези са чл. 54. КЗ БиХ, а у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из чл. 189. ст. 1. КЗ БиХ.

Оптужени се терети да је на подручју општина Бијељина и Љубушки, у периоду од 26. 02. 2013. године до 16. 04. 2013. године, као организатор групе за организовани криминал, супротно Конвенцији УН-а против транснационалног организованог криминала и супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, организовао и учествовао у превођењу миграната преко државне границе, који немају важеће путне исправе за кретање и прелазак државне границе.

Тужилац и одбрана сагласни су да, на основу споразума, Суд БиХ изрекне оптуженом Сезаиру Абдијиу казну затвора у трајању од четири (4) године.

Оптуженом ће вријеме проведено у притвору бити урачунато у издржавање казне.

Потписивањем споразума оптужени Сезаир Абдији је у потпуности признао извршење кривичног дјела које му се ставља на терет оптужницом Тужилаштва БиХ од 31. 12. 2013. године, а која је у потпуности потврђена од судије за претходно саслушање Суда БиХ дана 07. 01. 2014. године.

Предложена казна је у складу са улогом оптуженог у извршењу кривичног дјела које је описано у оптужници.

Овим споразумом оптужени потврђује да је упознат са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Он истовремено потврђује да изјаву о признању кривице даје добровољно, свјесно и са разумијевањем, те се обавезује да ће надокнадити трошкове кривичног поступка у износу који му, евентуално, одреди Суд БиХ.

Такође, потписивањем споразума о признању кривице оптужени Сезаир Абдији се обавезао да ће свједочити о свим чињеницама које су му познате у овом кривичном предмету и о свим извршиоцима, односно члановима групе за организовани криминал који су му познати, што представља и измјену чињеничног описа оптужнице.  

Склапањем споразума оптужени се одриче права на суђење те права на улагање жалбе на кривичноправну санкцију коју им, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама у нашој земљи и региону, наставља активности у борби против илегалних миграција преко територије Босне и Херцеговине, што је битан сегмент у успостави владавине права и процесу европских интеграција наше земље.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba