Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTOROM GRANIČNE POLICIJE BiH

23.05.2014. 15:27

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa direktorom Granične policije BiH, Zoranom Galićem.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA DIREKTOROM GRANIČNE POLICIJE BiH

Ovo je prvi sastanak glavnog tužioca sa novoimenovanim rukovodiocem Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH imaju dobru i intenzivnu saradnju, od samog osnivanja ovih institucija, u procesuiranju krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje osoba, neovlašten međunarodni promet opojnim drogama, krijumčarenje robe i ostalih krivičnih djela koja su u nadležnosti ovih institucija.

Na sastanku je razgovarano o formiranju specijalističkih timova, po uzoru na USKOK u Republici Hrvatskoj, a sličnom modelu BH USKOK-a koji je već formiran između Tužilaštva BiH i UIO BiH.

Specijalistički operativni timovi će biti sastavljeni od predstavnika iz Tužilaštva BiH i Granične policije i koji će u svakodnevnoj koordinaciji raditi na otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca organiziranog kriminala i svih krivičnih djela u nadležnosti Tužilaštva BiH i Granične policije BiH.

Dobra saradnja između pravosudnih i policijskih institucija i dobri rezultati u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala, bitan su segment u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i ova saradnja nastavit će se i u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba