Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIJUMČARENJA LJUDI

23.05.2014. 15:18

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KRIJUMČARENJA LJUDI

- Samira Keserovića, rođenog 12. 11. 1984. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i

- Elvisa Muratovića zvanog „Elko“, rođenog 17. 09. 1987. godine u Varoškoj Rijeci, nastanjenog u općini Bužim, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su, u periodu od novembra 2010. do januara 2011. godine, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je osnovana radi sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem i međusobno dogovorenim i povezanim radnjama, prokrijumčarili veći broj ljudi, uglavnom državljana Republike Turske, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, Republiku Sloveniju i dalje u zemlje Evropske unije, što je u suprotnosti sa važećim zakonskim propisima u BiH, Konvencijom UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i Protokolom protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem, vazduhom i za prevenciju i kažnjavanje trafikinga ljudi, naročito žena i djece.

Optuženi Samir Keserović i Elvis Muratović su osumnjičeni da su, u svrhu sticanja protivpravne imovinske koristi, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal koja je zajedničkim djelovanjem počinila ili pokušala počiniti krivično djelo, prevodeći iz koristoljublja preko državne granice ljude koji ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak preko državne granice, odnosno da su omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 4. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. KZ-a BiH. 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba