Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAMIZA DŽUZDANOVIĆA ZBOG KRIVOTVORENJA NOVCA

12.05.2014. 15:13

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ramiza Džuzdanovića, rođenog 13. 03. 1992. godine u Bijeljini, nastanjenog u Cannesu, R Francuska, državljanina Republike Francuske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RAMIZA DŽUZDANOVIĆA ZBOG KRIVOTVORENJA NOVCA

Optuženi se tereti da je, nakon što je na području Republike Francuske na neutvrđen način pribavio krivotvorene novčanice u apoenima od po 10 i 20 eura ukupnog iznosa od 5.000 eura, novac donio u Bosnu i Hercegovinu u namjeri da ga stavi u opticaj kao pravi, pri čemu je spriječen.

Prema navodima optužnice, Džuzdanović je veći dio krivotvorenog novca sakrio u kući kod treće osobe u Kladnju, koristeći kuću kao bazno mjesto u kojem je čuvao krivotvorene novčanice, a dio novca je ponio sa sobom i u blizini pomenute lokacije, u više navrata, stavljao u opticaj kao pravi.

Nakon što su uposlenici prijavili policiji promet krivotvorenih eura, i nakon što je policija identifikovala optuženog, on je lišen slobode. Prilikom pretresa pomenutog objekta, policijski službenici su pronašli preostali krivotvoreni novac i dio novca stečenog izvršenjem krivičnog djela.

Optuženi se tereti da je sa umišljajem učinio više istih, vremenski povezanih krivičnih djela, pribavljajući lažan novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi i lažan novac stavio u opticaj, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba