Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ

12.05.2014. 15:10

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Вида Паламете (1964), званог Дуги, бившег припадника ХВО-а који се терети за ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ

Тужилац из регионалног тима V, Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против Вида Паламете, рођеног 03. 05. 1964. године у Стоцу, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, у својству команданта логистичке десетине Војне полиције ХВО-а и команданта смјене вода у затвору Дретељ, познатом као логор Дретељ, на подручју општине Чапљина, у љето 1993. године поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је лично, сам или скупа с другим припадницима ХВО-а, учинио злостављање, пљачкање, премлаћивање и мучење жртава бошњачке националности заробљених у логору Дретељ, на изразито понижавајуће начине.

Између осталог, оптужени се терети да је кршећи правила међународног права злостављао, учествовао у злостављању – намјерном наношењу физичког и психичког бола и патње заробљеним цивилима, повреда физичког интегритета, одузимао новац и друге драгоцјености те наредио заробљеницима да се међусобно туку, усљед чега је наступила смрт једног заробљеника.

Оптужени Вид Паламета се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Оптужница, са доказним материјалом, прослијеђена је на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba