Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОЗДРАВЉА АКТИВНОСТИ ПРАВОСУЂА И ПОЛИЦИЈЕ КРАЉЕВИНЕ ХОЛАНДИЈЕ НА ХАПШЕЊУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

12.05.2014. 15:04

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА ТУЖИЛАШТВА БиХ СА ПРАВОСУЂЕМ ХОЛАНДИЈЕ НА ЛОЦИРАЊУ И ХАПШЕЊУ ОПТУЖЕНОГ, ЈАСНА ЈЕ ПОРУКА ДА СЕ ОПТУЖЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НЕ МОГУ САКРИТИ ОД ПРАВДЕ

ТУЖИЛАШТВО БиХ ПОЗДРАВЉА АКТИВНОСТИ ПРАВОСУЂА И ПОЛИЦИЈЕ КРАЉЕВИНЕ ХОЛАНДИЈЕ НА ХАПШЕЊУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Тужилаштво Босне и Херцеговине је остварило значајну сарадњу с полицијским и правосудним органима Холандије на проналаску и хапшењу оптуженог Дамира Липовца, против којег је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због учињених ратних злочина на подручју Посавине, 1992. године.

Оптужница терети Дамира Липовца, рођеног 05. 10. 1970. године у Дервенти, да је у мјесецу јуну учинио кривично дјело ратног злочина над жртвама српске националности са подручја Дервенте и околине, чиме је учинио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ.

Он је оптужен да је у својству припадника 103. бригаде ХВО-а Дервента и команданта логора формираног у школи у мјесту Пољари, поступао супротно одредбама Женевских конвенција, те да је учествовао у незаконитом затварању жртава у овом логору, њиховом премлаћивању, мучењу на понижавајуће начине, пљачкању и злостављању. Он се терети и за убиство двије жртве српске националности.

Након подизања оптужнице, на захтјев Тужилаштва БиХ, расписана је и међународна потјерница за оптуженим.

У оквиру потраге и лоцирања оптуженог, истражиоци и тужиоци Тужилаштва БиХ су остварили директну сарадњу с правосуђем и полицијом Краљевине Холандије, те организацијом EUROJUST, којима се овим путем захваљујемо на помоћи и сарадњи.

Ово хапшење је јасна порука да Тужилаштво БиХ трага за свим осумњиченима, без обзира гдје се налазе, те да ће они који се крију у иностранству бити откривени и процесуирани.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba