Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI PRAVOSUĐA I POLICIJE KRALJEVINE NIZOZEMSKE NA UHIĆENJU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

12.05.2014. 15:04

MEĐUNARODNA SURADNJA TUŽITELJSTVA BiH SA PRAVOSUĐEM NIZOZEMSKE NA LOCIRANJU I UHIĆENJU OPTUŽENOG, JASNA JE PORUKA DA SE OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE NE MOGU SAKRITI OD PRAVDE

TUŽITELJSTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI PRAVOSUĐA I POLICIJE KRALJEVINE NIZOZEMSKE NA UHIĆENJU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je ostvarilo značajnu suradnju s policijskim i pravosudnim tijelima Nizozemske na pronalasku i uhićenju optuženog Damira Lipovca, protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu zbog počinjenih ratnih zločina na području Posavine, 1992. godine.

Podignuta optužnica tereti Damira Lipovca, rođenog 05. 10. 1970. godine u Derventi, da je u mjesecu lipnju počinio kazneno djelo ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente i okolice, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH.

On je optužen da je u svojstvu pripadnika 103. brigade HVO-a Derventa i zapovjednika logora formiranog u školi u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija, te da je sudjelovao u nezakonitom zatočenju žrtava u ovom logoru, njihovom premlaćivanju, mučenju na ponižavajuće načine, pljačkanju i zlostavljanju. On se tereti i za ubojstvo dvije žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon podizanja optužnice, na zahtjev Tužiteljstva BiH, raspisana je i međunarodna tjeralica za optuženim.

U okviru potrage i lociranja optuženog, istražitelji i tužitelji Tužiteljstva BiH su ostvarili izravnu suradnju s pravosuđem i policijom Kraljevine Nizozemske, te organizacijom EUROJUST, kojima se ovim putem zahvaljujemo na pomoći i suradnji.

Ovo uhićenje je jasna poruka da Tužiteljstvo BiH traga za svim osumnjičenima, bez obzira gdje se nalaze, te da će oni koji se kriju u inozemstvu biti otkriveni i procesuirani.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba