Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI PRAVOSUĐA I POLICIJE KRALJEVINE HOLANDIJE NA HAPŠENJU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

12.05.2014. 15:04

MEĐUNARODNA SARADNJA TUŽILAŠTVA BiH SA PRAVOSUĐEM HOLANDIJE NA LOCIRANJU I HAPŠENJU OPTUŽENOG, JASNA JE PORUKA DA SE OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE NE MOGU SAKRITI OD PRAVDE

TUŽILAŠTVO BiH POZDRAVLJA AKTIVNOSTI PRAVOSUĐA I POLICIJE KRALJEVINE HOLANDIJE NA HAPŠENJU OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ostvarilo značajnu saradnju s policijskim i pravosudnim organima Holandije na pronalasku i hapšenju optuženog Damira Lipovca, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog počinjenih ratnih zločina na području Posavine, 1992. godine.

Optužnica tereti Damira Lipovca, rođenog 05. 10. 1970. godine u Derventi, da je u mjesecu junu počinio krivično djelo ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente i okoline, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

On je optužen da je u svojstvu pripadnika 103. brigade HVO-a Derventa i komandanta logora formiranog u školi u mjestu Poljari, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija, te da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju žrtava u ovom logoru, njihovom premlaćivanju, mučenju na ponižavajuće načine, pljačkanju i zlostavljanju. On se tereti i za ubistvo dvije žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon podizanja optužnice, na zahtjev Tužilaštva BiH, raspisana je i međunarodna potjernica za optuženim.

U okviru potrage i lociranja optuženog, istražioci i tužioci Tužilaštva BiH su ostvarili direktnu saradnju s pravosuđem i policijom Kraljevine Holandije, te organizacijom EUROJUST, kojima se ovim putem zahvaljujemo na pomoći i saradnji.

Ovo hapšenje je jasna poruka da Tužilaštvo BiH traga za svim osumnjičenima, bez obzira gdje se nalaze, te da će oni koji se kriju u inostranstvu biti otkriveni i procesuirani.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba