Vijesti

OPTUŽENI DARKO GUROVIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

07.05.2014. 15:04

Optuženi Darko Gurović sporazumno je priznao krivicu za počinjeno krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH.

OPTUŽENI DARKO GUROVIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi Darko Gurović, rođen 21. 04. 1972. godine u Trebinju, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, zaposlen u CJB Trebinje, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivična djela za koja se tereti i sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 03. 12. 2013. godine. Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnih djela.

Optuženi, kao zaposlenik CJB Trebinje, tereti se da je u periodu od novembra 2009. do maja 2010. godine postao član organizovane kriminalne grupe koja se bavila vršenjem krivičnih djela koja su u vezi sa neovlaštenom međunarodnom kupoprodajom, slanjem, posredovanjem i isporukom opojnih droga „heroin“ i „marihuana“.

Navedeni optuženi se nalazi na izdržavanju kazne za drugo krivično djelo.

U skladu sa sporazumom, tužilac predlaže da Sud BiH optuženom izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci, kao i da mu se u smislu člana 74. KZ-a BiH oduzmu predmeti namijenjeni i upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela, među kojima su mobilni telefoni.

Optuženom će vrijeme provedeno u pritvoru biti uračunato u izdržavanje kazne.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora.

Također, potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi Gurović se obavezao da će svjedočiti o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, odnosno članovima grupe za organizirani kriminal koji su mu poznati, kao i o krivičnim djelima u kojima je eventualno i sam sudjelovao.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba