Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЖЕЉКЕ БУКМИР (1982) ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА И ПОВРЕДЕ ТАЈНОСТИ ПОСТУПКА

06.05.2014. 15:07

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против Жељке Букмир, рођене 17. 10. 1982. године у Љубушком, држављанке БиХ и Р Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЖЕЉКЕ БУКМИР (1982) ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА И ПОВРЕДЕ ТАЈНОСТИ ПОСТУПКА

Оптужена се терети да је крајем 2011. године, радећи као судски приправник у Суду БиХ, злоупотријебила службени положај и повриједила тајност поступка у оквиру предмета који је Тужилаштво БиХ водило против више лица са подручја Херцеговине, осумњичених за организовани криминал, кријумчарење, недозвољену производњу и растурање неоцарињене робе.

Оптужена је, након што је сазнала да се у одређеном предмету воде посебне истражне радње под кодним називом „Ота Море“, које су на основу наредбе Суда БиХ проводили Тужилаштво БиХ и Федерална управа полиције, контактирала првоосумњиченог у предмету, којег је лично познавала јер се ради о лицу са подручја Љубушког, те му пренијела сазнања да се против њега и више других лица проводи истрага и да им се врши законито пресретање телекомуникација.

Након тога, осумњичени чланови организоване групе су престали комуницирати телефонима и промијенили бројеве телефона, што је довело до немогућности прикупљања доказа и обуставе истраге у том предмету.

Оптужена се терети да је злоупотријебила своја овлаштења те учинила кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-a БиХ, у вези са кривичним дјелом повреда тајности поступка из члана 237. КЗ-a БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba