Vijesti

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI IZMEĐU TUŽITELJSTAVA BiH I CRNE GORE

30.04.2014. 14:00

U Briselu je danas potpisan Protokol o suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva BiH i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI IZMEĐU TUŽITELJSTAVA BiH I CRNE GORE

Protokol su potpisali glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković.

Ovim protokolom se omogućava izravna suradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kakva već postoji između tužiteljstava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a s ciljem da se onemogući osumnjičenima za ratne zločine da se, zbog državljanstva i boravka u drugoj državi, skrivaju od procesuiranja.

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH su u radu predmeti u kojima se došlo do informacija i saznanja da se određeni osumnjičeni počinitelji nalaze u Crnoj Gori.

Radi se o osumnjičenima koji su za vrijeme rata u BiH boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine, i čije će procesuiranje biti znatno ubrzano potpisivanjem protokola.

Na ovaj način bit će poboljšana i suradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji se vode u crnogorskom pravosuđu, a u kojima se svjedoci ili oštećeni nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje Protokola o suradnji su podržale institucije Europske unije i okarakterizirale kao značajan pomak u regionalnoj suradnji između pravosudnih institucija te jedan od bitnih koraka strukturiranog dijaloga.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nastavlja aktivnosti jačanja regionalne suradnje između tužiteljstava, radi što učinkovitijeg procesuiranja svih vrsta kriminala koji se izvršava na području više država, a radi očuvanja vladavine prava i stvaranja sigurnijeg ozračja na europskom putu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba