Вијести

ИЗ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ ТОМАШИЦА ДО САДА ИДЕНТИФИКОВАНО ОКО 100 ЖРТАВА. ПОСТУПАЈУЋИ ТУЖИЛАЦ НАРЕДИО ИНТЕНЗИВИРАЊЕ АКТИВНОСТИ

25.04.2014. 15:22

У процесу идентификације жртава пронађених у масовној гробници Томашица код Приједора, до сада је идентификовано око 100 пронађених комплетних тијела.

ИЗ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ ТОМАШИЦА ДО САДА ИДЕНТИФИКОВАНО ОКО 100 ЖРТАВА. ПОСТУПАЈУЋИ ТУЖИЛАЦ НАРЕДИО ИНТЕНЗИВИРАЊЕ АКТИВНОСТИ

У овој масовној гробници је до сада пронађено 275 комплетних и 120 некомплетних тијела жртава, на чијој идентификацији се интензивно ради.

Процес коначне идентификације жртава је настављен у континуитету, с намјером да се обави што прије, одмах након ексхумације из наведене масовне гробнице, која је трајала од мјесеца септембра до краја прошле године.

Брзина овог процеса је неко вријеме била ограничена због броја ДНК налаза тих жртава које је ICMP могао довршити.

Активности су интензивиране те је у посљедње вријеме ICMP значајно повећао број таквих налаза, што је отворило могућност да се и коначна идентификација жртава убрза.

С тим у вези, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ дао је одговарајућа упутства, односно наредбе, којима су дефинисани рокови, мјере и радње које ће Тужилаштво БиХ и сви укључени субјекти предузети с циљем да се коначна идентификација жртава, чија су цијела тијела пронађена у масовној гробници Томашица, изврши до краја јуна 2014. године.

Тужилаштво БиХ очекује да удружења грађана са подручја општине Приједор, као и чланови породица жртава, пруже незаобилазну помоћ надлежним органима приликом идентификације, како би се овај захтјеван процес обавио у року и на тај начин обезбиједило да се укоп жртава обави планираног датума, 20. 07. 2014. године.

Упоредо са процесом идентификације, тим тужилаца и овлаштених службених лица, заједно са полицијским агенцијама, интензивно узимају изјаве од свједока и породица жртава те врше и друге истражне радње у оквиру предмета ратних злочина који се воде у Тужилаштву БиХ, с циљем процесуирања лица одговорних за ратне злочине, чије су жртве пронађене у овој масовној гробници.

Такође, предузимају се и активности на утврђивању локација других масовних гробница, за које се претпоставља да постоје на подручју општине Приједор, у којима су још увијек непронађена тијела жртава која су сакрили извршиоци ратног злочина.

Тужилаштво БиХ још једном позива институције власти и међународну заједницу да пруже подршку у процесу тражења и идентификације несталих лица у свим крајевима у Босни и Херцеговини, јер је ово процес који захтијева знатна средства, а од изузетне је важности за породице жртава, које већ 20 година трагају за својим најближима.

Овај процес је од велике важности и за предмете ратних злочина, јер су пронађени и идентификовани посмртни остаци важан доказни материјал.

Тужилаштво БиХ наставља интензивне активности у процесу тражења и идентификације несталих лица у свим крајевима Босне и Херцеговине, који је неопходан за успостављање мира, владавину права, правде и помирења у нашој земљи.

Током рата у БиХ је нестало око 30.000 лица. До данас је пронађено око 23.000, а још увијек се трага за око 7.000 несталих лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba