Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)

24.04.2014. 15:37

Амбасадор Knut Vollebaek, комесар Међународне комисије за нестала лица (ICMP), посјетио је Тужилаштво БиХ и састао се са главним тужиоцем Гораном Салиховићем.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА (ICMP)

На састанку је разговарано о процесу тражења и идентификације лица несталих током рата у БиХ.

С обзиром да се у нашој земљи трага за још око 7.000 несталих лица, те да је проналазак и идентификација несталих врло важан процес и доказни материјал у предметима ратних злочина, главни тужилац је истакао да институције у БиХ морају уложити максималне напоре у овом сегменту, те да је потребна помоћ међународне заједнице.

Главни тужилац је упознао амбасадора Vollebaeka са јачањем капацитета Тужилаштва БиХ, нарочито у Посебном одјелу за ратне злочине, те да се у овој години очекују бољи резултати у процесуирању предмета ратних злочина. Такође, истакао је да Тужилаштво улаже максималне напоре приликом ексхумације, проналаска и идентификације несталих лица, те да је Тужилаштву потребна помоћ међународне заједнице у овом процесу.

Амбасадор Vollebaek и директорица ICMP-ја у БиХ Kathryne Bomberger су истакли да је у БиХ до сада пронађено и идентификовано око 23.000 од укупно око 30.000 несталих лица, што је огроман обављени посао у овом сегменту, те да ће се активности тражења и идентификације несталих лица наставити и убудуће.

Представници ICMP-ја у БиХ су истакли да ће се ове активности наставити проводити ради реализације ексхумација нарочито компликованих и великих масовних гробница и што брже идентификације пронађених посмртних остатака.

Истакнуто је да су активности у вези проналаска и идентификације жртава из масовне гробнице Томашица у протеклим мјесецима захтијевале велики ангажман Тужилаштва БиХ и ICMP-ја у БиХ, што је примјер њихове активне сарадње и пожртвованости у овом послу.

На састанку је разговарано и о процесу ревизије посмртних остатака у 11 мртвачница, од којих је ревизија завршена у Мостару и Невесињу, а тренутно се ради у Горажду, након чега ће се приступити ревизији преосталих 8 мртвачница, укључујући Високо и Тузлу, гдје се налази највећи број посмртних остатака.

У овом процесу, који ће се активно обављати у наредном периоду, биће потребна велика помоћ међународне заједнице како би се извршила идентификација пронађених посмртних остатака.

На састанку је истакнуто и то да ће се покушати доћи до нових локација масовних гробница у БиХ уз помоћ сателитских снимака.

Званичници ICMP-ја су исказали подршку Тужилаштву БиХ у напорима за успостављање владавине права те процесуирању предмета ратних злочина, као и активностима везаним за процес ексхумација на терену и идентификацију несталих лица, у којима службеници Тужилаштва БиХ свакодневно учествују на више локација, у свим крајевима Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba