Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ОШТРО ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧАРА ДА ИСКЉУЧЕ ДРЖАВНЕ ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ИЗ СТРУКТУРАЛНОГ ДИЈАЛОГА

24.04.2014. 15:03

Тужилаштво БиХ је неиздвојива институција која даје најзначајније резултате у борби против ратних злочина и организованог криминала на европском путу Босне и Херцеговине.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ОШТРО ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧАРА ДА ИСКЉУЧЕ ДРЖАВНЕ ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ИЗ СТРУКТУРАЛНОГ ДИЈАЛОГА

Тужилаштво БиХ сматра негативним потезе Савјета министара БиХ којима је одгођена сједница структуралног дијалога 29. 04. 2014. године у Бриселу.

На овај начин се из структуралног дијалога покушавају избацити представници правосудне струке (Тужилаштва БиХ, Суда БиХ и ВСТС-а БиХ), цивилног сектора, медија и омбудсмена, који су на прошлој сједници направили позитиван заокрет и значајан помак у смјеру испуњавања услова из поглавља 23. и 24. у оквиру процеса приближавања БиХ европским интеграцијама, што неким политичким структурама не одговара.

Уједно, јавност информишемо да ће главни тужилац у Бриселу потписати значајан Протокол о сарадњи са Тужилаштвом Црне Горе, те на тај начин наставити јачање регионалне сарадње на пољу процесуирања ратних злочина и борбе против свих облика организованог и међудржавног криминала, а што је битан сегмент у процесу европских интеграција наше земље.

Потписивањем овог Протокола о сарадњи, имаћемо потписане протоколе са тужилаштвима у свим сусједним земљама, те ће Тужилаштво Босне и Херцеговине још једном послати јасну поруку свим учиниоцима кривичних дјела да се неће моћи сакривати и избјегавати кривично гоњење.

Такође, Тужилаштво БиХ ће остати активно у процесу структуралног дијалога, јер заједно са Судом БиХ, ВСТС-ом БиХ и институцијама цивилног друштва представља кључни фактор јачања правосуђа и владавине права у Босни и Херцеговини, који представљају основе савременог демократског друштва.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba