Vijesti

U OPĆINI FOČA POČELA EKSHUMACIJA KOJA ĆE BITI NASTAVLJENA I NAREDNIH DANA

02.04.2014. 15:23

Pod nadzorom Tužilaštva BiH, dana 01. 04. 2014. godine, počela je ekshumacija na lokalitetu Jelač, na području općine Foča, a pronađeni su fragmenti ljudskih kostiju za koje se još uvijek ne može utvrditi da li pripadaju jednoj ili više osoba.

U OPĆINI FOČA POČELA EKSHUMACIJA KOJA ĆE BITI NASTAVLJENA I NAREDNIH DANA

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve (žrtava).

Ekshumacija na ovom lokalitetu će se nastaviti i narednih dana jer se radi o izrazito nepristupačnom terenu i jer postoje indicije da se tu nalazi više tijela žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici CJB Foča.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja proces ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba