Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОД 755.000,00 КМ. ОПТУЖЕНА ТРИ ФИЗИЧКА И ЈЕДНО ПРАВНО ЛИЦЕ, МЕЂУ ОПТУЖЕНИМА И СЛУЖБЕНИК ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ФБиХ

24.03.2014. 15:16

Уз једну од најобимнијих оптужница за пореску утају приложено чак 898 доказа и предложено одузимање незаконите имовинске користи у износу од 755.257,22 КМ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ ОД 755.000,00 КМ. ОПТУЖЕНА ТРИ ФИЗИЧКА И ЈЕДНО ПРАВНО ЛИЦЕ, МЕЂУ ОПТУЖЕНИМА И СЛУЖБЕНИК ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ФБиХ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Ивице Ћука, рођеног 12. 07. 1977. године у мјесту Броћанац у општини Посушје, настањеног у Посушју, директора и одговорног лица у предузећу „Елипса“ д.о.о. за трговину и услуге експорт-импорт Посушје, у периоду од 2003. до 2009. године,

- Дамира Ћука званог „Пајо“, рођеног 17. 04. 1970. године у Мостару, настањеног у Посушју, запосленика у предузећу „Елипса“ д.о.о. Посушје, а од 06. 11. 2009. године директора и одговорног лица у овом предузећу,

- Динка Рамљака, рођеног 25. 08. 1961. године у Мостару, настањеног у Посушју, запосленог у Пореској управи ФБиХ - Пореској испостави Посушје и

- правног лица - предузећа „Елипса“ д.о.о. за трговину и услуге експорт-импорт Посушје, са сједиштем у насељу Вранић у општини Посушје.

У оптужници се наводи да су, Ивица Ћук као власник, оснивач и директор предузећа „Елипса“ д.о.о Посушје, у договору са Дамиром Ћуком, који је обављао и предузимао радње у пословању предузећа „Елипса“ д.о.о., учинили порезну утају.

Оптужени су избјегли плаћање пореза на промет робе укупне вриједности од око 7,4 милиона КМ, на коју није обрачунат ни плаћен порез на промет, а како би то прикрили, сачињавали су лажну документацију да роба служи за даљу продају, те сачињавали фиктивне и порезно ништавне рачуне и отпремнице, лажно приказујући да су робу продали фиктивним фирмама.

На тај начин је предузеће „Елипса“ д.о.о. избјегло плаћање пореза на промет у износу од 755.257,22 КМ, за који износ је оштећен буџет Босне и Херцеговине и нанесена штета држави и грађанима.

Оптужени Динко Рамљак се терети да као овлаштено службено лице у Федерацији БиХ, односно у својству инспектора Пореске управе ФБиХ - Кантоналне пореске канцеларије Љубушки, током 2005. године, приликом вршења контроле пословања предузећа „Елипса“ д.о.о. Посушје, није извршио инспекцијски надзор те је учинио низ пропуста који су резултирали проузроковањем штете и остварењем незаконите имовинске користи.

Предузеће „Елипса“ д.о.о. Посушје се терети да је располагало противправном имовинском користи у износу од 755.257,22 КМ, за период 2005. године, коју је у име и за рачун наведеног предузећа остварио директор Ивица Ћук.

Оптужени Ивица Ћук и Дамир Ћук се терете да су учинили кривично дјело порезне утаје из члана 210. КЗ-а БиХ, оптужени Динко Рамљак се терети да је учинио кривично дјело несавјесног рада у служби из члана 387. КЗ-а ФБиХ, а предузеће „Елипса“ д.о.о. Посушје се терети да је учинило кривично дјело порезне утаје из члана 210. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ је уз ову обимну оптужницу приложило 11 регистратора са 898 доказа којима се доказује порезна утаја и остварење незаконите имовинске користи у износу од 755.257,22 КМ, а током поступка ће тражити одузимање незаконито стечене имовинске користи и враћање у буџет Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ, заједно с полицијским и агенцијама за провођење закона у БиХ, наставља борбу против пореских утаја и привредног криминала, као облика кривичних дјела којима се подрива економски систем и наноси штета буџету и грађанима Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba