Vijesti

ŠESTORICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU. OSIM ZATVORSKIH KAZNI, SPORAZUMIMA JE PREDVIĐENO ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 66.000 KM KOJE ĆE BITI VRAĆENE U BUDŽET

13.03.2014. 15:09

Šestorica optuženih su sporazumno priznali krivicu za počinjeno krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz člana 215. KZ-a BiH.

ŠESTORICA OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVICU. OSIM ZATVORSKIH KAZNI, SPORAZUMIMA JE PREDVIĐENO ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI U IZNOSU OD 66.000 KM KOJE ĆE BITI VRAĆENE U BUDŽET

Optuženi, koji su sklopili sporazum o priznanju krivice sa tužiocem Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, su:

  1. Lazar Bajović, rođen 04. 06. 1985. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i tri (3) mjeseca. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist.
  2. Milan Vujović zvani „Žule“, rođen 30. 09. 1967. godine u Bileći, nastanjen u općini Nikšić u Crnoj Gori, državljanin Republike Crne Gore. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 25.000,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist.
  3. Duško Vujović, rođen 29. 11. 1973. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od četiri (4) godine ne počini novo krivično djelo. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 20.000,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist.
  4. Slaviša Đurica, rođen 03. 03. 1970. godine u Stocu, nastanjen u općini Berkovići, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dvije (2) godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije (2) godine ne počini novo krivično djelo. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist.
  5. Darko Vujović, rođen 26. 01. 1977. godine u Trebinju gdje je i nastanjen, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine ne počini novo krivično djelo. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist.
  6. Miloš Ždrale, rođen 20. 03. 1983. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri (3) godine ne počini novo krivično djelo. Optuženi se u smislu članova 110. i 111. KZ-a BiH obavezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protivpravno ostvarenu imovinsku korist. 

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice svi navedeni optuženi su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela za koje ih tereti optužnica Tužilaštva BiH od 22. 04. 2013. godine.

Predložene kazne odgovaraju težini krivičnog djela, kao i ulogama optuženih u izvršenju istog.

Ovim sporazumima optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuju da će snositi troškove krivičnog postupka koje će, u zavisnosti od njegove složenosti, odrediti Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba