Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ, МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА, ТЕ OPDAT-а И ICITAP-а ПРИ АМБАСАДИ САД У БиХ

12.03.2014. 15:14

Процес тражења и идентификације несталих лица остаје један од најважнијих приоритета Тужилаштва БиХ - истакао је на састанку главни тужилац Горан Салиховић.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ, МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА, ТЕ OPDAT-а И ICITAP-а ПРИ АМБАСАДИ САД У БиХ

У Тужилаштву БиХ одржан je састанак који се односио на процес проналаска и идентификације лица несталих током рата у БиХ, на којем су учествовали главни тужилац Тужилаштва БиХ, челници Института за нестала лица Босне и Херцеговине, званичници Међународне комисије за нестала лица (ICMP) у БиХ, као и представници OPDAT-а и ICITAP-а при Амбасади САД-а у БиХ.

Главни тужилац је упознао учеснике састанка са појачањем капацитета Тужилаштва БиХ за рад на предметима ратних злочина те нагласио да су тражење, ексхумације и идентификације несталих лица и даље један од приоритета Тужилаштва БиХ.

Главни тужилац је позвао институције БиХ и међународне организације да пруже помоћ и подршку у процесу ексхумација, који је битан за рад на предметима ратних злочина јер идентификовани посмртни остаци представљају значајан доказни материјал у овим предметима, а уједно је изузетно важaн за породице жртава ратних злочина, које већ двије деценије трагају за посмртним остацима својих најближих.

На састанку је истакнуто и то да ће по налогу главног тужиоца сви стручни сарадници и истражиоци из Посебног одјела за ратне злочине бити укључени у рад на ексхумацијама, те да се управо реализују стручне обуке особља за те задатке.

С циљем боље координације активности на терену, Тужилаштво БиХ ће одредити координатора који ће бити у контакту с осталим институцијама укљученим у процес ексхумација.

Главни тужилац је истакао да је потребно повећати средства планирана за ову намјену у буџету Тужилаштва БиХ, те да институције БиХ и међународна заједница требају имати у виду овај важан процес.

Према процјенама, у БиХ се још увијек трага за посмртним остацима више од 8.000 лица, а њихов проналазак и идентификација су кључни за успостављање владавине права, мира и помирења у Босни и Херцеговини.

Сви учесници састанка су се сложили да Оружане снаге БиХ наставе пружати подршку у процесу ексхумација у свим крајевима Босне и Херцеговине.

У протеклој 2013. години службеници Тужилаштва БиХ су реализовали 114 наредби за ексхумације и изашли на терен 278 пута, те координисали процес ексхумација и реексхумација у свим крајевима Босне и Херцеговине, а очекује се да ће у 2014. години број ових активности бити већи.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba