Вијести

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА ПРИЛИКОМ НАПАДА НА ПРЕДСЈЕДНИШТВО И АРХИВ БиХ

10.03.2014. 15:26

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА ПРИЛИКОМ НАПАДА НА ПРЕДСЈЕДНИШТВО И АРХИВ БиХ

- Салема Хатибовића, рођеног 05. 01. 1959. године у Сарајеву и

- Нихада Трнку, званог „Тајсо“, рођеног 13. 08. 1992. године у Коњицу, настањеног у Сарајеву.

У оквиру истраге коју води Тужилаштво БиХ, заједно са Федералном управом полиције и осталим полицијским агенцијама у БиХ, наведени осумњичени су идентификовани као лица која су дана 07. 02. 2014. године лично и директно вршила паљење зграде Предсједништва БиХ и Архива БиХ, возила и околних објеката, чиме је нанесена велика штета овим институцијама те уништена значајна архивска грађа из историје Босне и Херцеговине.

Осим учествовања у паљењу, прикупљени су докази да је осумњичени Хатибовић својим аутомобилом довезао нафтне деривате и запаљиве смјесе, тзв. „молотовљеве коктеле“, којима је извршено паљење државних институција Босне и Херцеговине.

Наведени осумњичени су под истрагом због кривичног дјела тероризам из члана 201. става 1. у вези са ставом 5. тачком д) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Одређивање мјере притвора предложено је због разлога описаних у члану 132. тачкама б) и д) ЗКП БиХ, односно због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и због начина извршења кривичног дјела којим је изазвана велика узнемиреност грађана и јавности.

Приједлог је упућен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba