Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA AMBASADOROM SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA ZA PITANJA RATNIH ZLOČINA

10.03.2014. 15:23

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država za pitanja ratnih zločina NJ. E. Stephen Rapp, sa svojim saradnicima, posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i njegovim saradnicima.

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA AMBASADOROM SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA ZA PITANJA RATNIH ZLOČINA

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i naporima Tužilaštva BiH u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, te jačanju kapaciteta radi što efikasnijeg procesuiranja ovih predmeta.

Teme sastanka su se odnosile i na saradnju Tužilaštva BiH sa entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvom Brčko distrikta u procesuiranju manje složenih predmeta koji su proslijeđeni na rad entitetskim pravosudnim institucijama.

Glavni tužilac je upoznao ambasadora Rappa sa rezultatima Tužilaštva BiH u 2013. godini, koji su i u segmentu predmeta ratnih zločina najbolji u proteklih 10 godina postojanja Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima preseljenja Tužilaštva BiH u zasebnu zgradu s adekvatnim kapacitetima za smještaj svih zaposlenika.

Glavni tužilac Salihović je istakao da će u ovoj godini rezultati biti još bolji jer je povećan broj tužilaca u Posebnom odjelu za ratne zločine. Intenzivno će se provoditi proces ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina, što je vrlo bitan segment u procesuiranju ovih predmeta, a što je posebno važno za porodice žrtava, koje već 20 godina tragaju za svojim najbližima.

Ambasador Rapp iskazao je podršku Tužilaštvu BiH u procesu uspostave vladavine prava, te jačanju saradnje u regionu radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba