Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MIHE AMONA ZBOG UTAJE POREZA

06.03.2014. 15:09

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mihe Amona, rođenog 10. 11. 1985. godine u Ljubljani, R Slovenija, gdje je i nastanjen, državljanina R Slovenije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MIHE AMONA ZBOG UTAJE POREZA

Optuženi Miha Amon se tereti da je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi „AMON EU“ d.o.o. Banja Luka, kao porezni obveznik, u namjeri da ostvari pravo na povrat na temelju neizravnog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH, u svojoj poslovnoj dokumentaciji i u PDV prijavama prikazao neistinite podatke o svojim oporezivim ulaznim računima za 2009. godinu.

Optuženi je u dvije kaznenopravne radnje, lažno prikazujući pravo na odbitak ulaznog PDV-a u PDV prijavama za srpanj i listopad 2009. godine, unosio neistinite sadržaje i na temelju toga iz proračuna BiH mu je isplaćen iznos od 129.466,00 KM za koji je oštetio proračun BiH.

Optuženi Miha Amon je u namjeri da ostvari pravo na povrat na temelju neizravnih poreza propisanih poreznim zakonodavstvom BiH podnio poreznu prijavu neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosom za povrat neizravnog poreza, a iskazani iznos povrata prelazi 50.000,00 KM, čime je počinio kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavka 2. u svezi sa stavkom 3. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba