Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО И РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ РЕПУБЛИКЕ РУМУНИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

21.02.2014. 14:31

Амбасадор Републике Румуније у БиХ, Њ. Е. Филип Теодореску, заједно са замјеником шефа мисије Амбасаде Румуније др Дорином Попескуом, посјетио је Тужилаштво БиХ и разговарао са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, Гораном Салиховићем.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО И РАЗГОВАРАО СА АМБАСАДОРОМ РЕПУБЛИКЕ РУМУНИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Главни тужилац је упознао амбасадора са досадашњим радом и активностима, те плановима за јачање капацитета Тужилаштва БиХ у будућности.

Салиховић је истакао да Тужилаштво БиХ предузима одлучне активности у процесу успостављања владавине права у БиХ те да је спремно да се супротстави свим облицима криминала, као и да се одупре свим притисцима и уплитању политике у рад Тужилаштва БиХ.

Приоритети у раду Тужилаштва БиХ ће у наредном периоду бити предмети ратних злочина, организованог криминала и корупције. Посебну пажњу ће обратити на борбу против корупције која је у фокусу Европске уније - истакао је главни тужилац Салиховић.

Амбасадор Теодореску је рекао да Влада Републике Румуније подржава успостављање владавине права у Босни и Херцеговини, јачање капацитета и независности правосуђа засноване на европским стандардима, те независан процес избора судија и тужилаца, што су битни сегменти у процесу европских интеграција наше земље. Такође је додао да је важно да у друштву постоји свијест о потреби за поштовањем закона и пружањем подршке владавини права.

На састанку је договорено да ће представници Тужилаштва БиХ учествовати на специјалистичкој обуци и едукацији за рад на предметима корупције и одузимања незаконито стечене имовинске користи која ће се обавити у Румунији, с обзиром да је правосуђе Румуније у протеклом периоду остварило значајне помаке и резултате на овом пољу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba