Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO I RAZGOVARAO SA AMBASADOROM REPUBLIKE RUMUNIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

21.02.2014. 14:31

Ambasador Republike Rumunije u BiH, Nj. E. Filip Teodorescu, zajedno sa zamjenikom šefa misije Ambasade Rumunije dr. Dorinom Popescuom, posjetio je Tužilaštvo BiH i razgovarao sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, Goranom Salihovićem.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO I RAZGOVARAO SA AMBASADOROM REPUBLIKE RUMUNIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Glavni tužilac je upoznao ambasadora sa dosadašnjim radom i aktivnostima, te planovima za jačanje kapaciteta Tužilaštva BiH u budućnosti.

Salihović je istakao da Tužilaštvo BiH preduzima odlučne aktivnosti u procesu uspostavljanja vladavine prava u BiH te da je spremno da se suprotstavi svim oblicima kriminala, kao i da se odupre svim pritiscima i uplitanju politike u rad Tužilaštva BiH.

Prioriteti u radu Tužilaštva BiH će u narednom periodu biti predmeti ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije. Posebnu pažnju će obratiti na borbu protiv korupcije koja je u fokusu Evropske unije - istakao je glavni tužilac Salihović.

Ambasador Teodorescu je rekao da Vlada Republike Rumunije podržava uspostavljanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, jačanje kapaciteta i nezavisnosti pravosuđa zasnovane na evropskim standardima, te nezavisan proces izbora sudija i tužilaca, što su bitni segmenti u procesu evropskih integracija naše zemlje. Također je dodao da je važno da u društvu postoji svijest o potrebi za poštivanjem zakona i pružanjem podrške vladavini prava.

Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici Tužilaštva BiH učestvovati na specijalističkoj obuci i edukaciji za rad na predmetima korupcije i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi koja će se obaviti u Rumuniji, s obzirom da je pravosuđe Rumunije u proteklom periodu ostvarilo značajne pomake i rezultate na ovom polju.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba