Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА УИО БиХ. ДОГОВОРЕНО ФОРМИРАЊЕ СПЕЦИЈАЛНОГ ТИМА КОЈИ ЋЕ РАДИТИ СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ НА ОТКРИВАЊУ И ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОРЕСКИХ УТАЈА

19.02.2014. 15:07

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула, одржали су састанак на којем су договорене конкретне активности на формирању специјалног тима, по угледу на рад УСКОК-а у Републици Хрватској.

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА УИО БиХ. ДОГОВОРЕНО ФОРМИРАЊЕ СПЕЦИЈАЛНОГ ТИМА КОЈИ ЋЕ РАДИТИ СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ НА ОТКРИВАЊУ И ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОРЕСКИХ УТАЈА

На састанку је одређен тим од 8 специјализованих запосленика УИО БиХ, као и координатор тима, који ће заједно са руководиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију и тужиоцима из Одсјека за привредни криминал Тужилаштва БиХ, радити на откривању и кривичном процесуирању починилаца пореских утаја и неплаћања пореза.

На овај начин, радећи по модалитету УСКОК-а у Републици Хрватској, биће омогућена ефикаснија борба против пореских утаја којима се наноси штета буџету БиХ и свим грађанима Босне и Херцеговине.

Тим запосленика УИО БиХ ће у сталном контакту са тужиоцима Тужилаштва БиХ директно и свакодневно сарађивати у истрагама усмјереним на откривање пореских утаја. Обје институције су одредиле службенике за заједнички рад, који имају велико искуство у процесуирању кривичних дјела из области финансијског и привредног криминала. Они ће проводити активности на откривању и кажњавању пореских утаја, као и активности поврата утајеног пореза у буџет Босне и Херцеговине.

Господин Џакула је информисао главног тужиоца да ће УИО ускоро Тужилаштву БиХ доставити обиман извјештај који је тужилаштво тражило, а односи се на предузећа и пореске обвезнике који држави дугују око 296 милиона КМ. Они ће договорити даље активности на процесуирању физичких и правних лица за која постоје докази да су учинили кривично дјело.

Интензивна сарадња Тужилаштва БиХ и УИО БиХ ће се наставити у будућности ради откривања и кривичног гоњења починилаца пореских утаја и поврата утајеног новца у буџет Босне и Херцеговине. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba