Вијести

У САНСКОМ МОСТУ ЗАВРШЕН ДИО ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ ЖРТАВА ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ ТОМАШИЦА У ОПШТИНИ ПРИЈЕДОР

17.02.2014. 14:33

У Центру за идентификацију Шејковача, у Санском Мосту, данас је завршен тродневни процес коначне идентификације жртава пронађених на локацији Томашица у општини Приједор.

У САНСКОМ МОСТУ ЗАВРШЕН ДИО ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ ЖРТАВА ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ ТОМАШИЦА У ОПШТИНИ ПРИЈЕДОР

Процес идентификације је започет дана 12. 02. 2014. године, у договору са члановима породица жртава, након пристизања првих резултата ДНК анализа. У ова три дана идентификовано је 20 лица пронађених у масовној гробници Томашица и 6 лица која су пронађена на другим локацијама.

Процес ће се настављати пристизањем нових ДНК налаза, па се очекује да ће у наредном периоду бити идентификовано више десетина лица, жртава ратних злочина са подручја Приједора и околине.

Проналазак и идентификација жртава је важан процес за породице жртава, које већ дуже од двије деценије трагају за својим најближима, а од изузетне је важности и за тужилаштво, јер се ради о доказном материјалу у истрагама и предметима који се односе на ратне злочине учињене на подручју Приједора и околине.

Поступајући тужилац је у ова три дана испитао неколико лица која су дала исказ о својим непосредним сазнањима у вези дешавања у општини Приједор 1992. године.

Тужилаштво БиХ ће на основу контаката са члановима породица жртава прибављати податке о свједоцима, мјестима извршења злочина и непосредним извршиоцима злочина. Поступајући тужилац ће испитати све свједоке који имају непосредна или посредна сазнања о извршеним злочинима на подручју општине Приједор.

На локацији Томашица је окончан први дио процеса ексхумације гдје је до сада пронађено 275 комплетних и 120 некомплетних тијела жртава.

Тужилаштво БиХ сада трага за информацијама о додатним микролокацијама на том подручју, на којима се очекује проналазак још посмртних остатака жртава из Приједора и околине. Копање на овом локалитету ће се наставити када се прикупе нове информације о могућим мјестима на којима се налазе жртве.

Идентификацији жртава су присуствовали поступајући тужилац, истражилац и стручни сарадник Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba