Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА ВЕЛИКА УДРУЖЕНА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „BЕТY“ НА ОТКРИВАЊУ ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО ФАЛСИФИКОВАЊЕ ДОКУМЕНАТА

13.02.2014. 07:52

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, дјелујући у координисаној акцији, полицијски службеници SIPА-е, МУП-а РС и МУП-а КС извршили су претресе и лишења слободе у више градова широм БиХ.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА ВЕЛИКА УДРУЖЕНА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „BЕТY“ НА ОТКРИВАЊУ ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО ФАЛСИФИКОВАЊЕ ДОКУМЕНАТА

У БиХ су извршена лишења слободе 14 лица и претреси на укупно 18 локација у различитим дијеловима Босне и Херцеговине. Претреси су извршени у општинама Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Гацко, Требиње и Сарајево.

Проводећи истрагу у предмету кодног назива „Bety“ откривена је организована криминална група чији чланови набављају, посредују у набавци, кријумчаре и на други начин растурају опојну дрогу сканк на подручју Босне и Херцеговине. У истрази је откривено да чланови ове криминалне групе израђују фалсификовани новац, као и различите врсте диплома, свједочанстава и других увјерења.

У овој акцији су лишена слободе лица која су, између осталог, осумњичена да су као организована криминална група вршила фалсификовање различитих докумената и свједочанстава институција БиХ и Републике Србије, укључујући и дипломе о школској спреми.

Упоредо су реализоване активности у Републици Србији, са чијим институцијама је остварена значајна сарадња у овом предмету.

Лица лишена слободе у овој акцији се сумњиче да су извршила кривична дјела организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ, кривотворење новца из члана 205. КЗ-а БиХ, фалсификовање документа из члана 373. КЗ-а ФБиХ, кривично дјело фалсификовање исправе из члана 377. КЗ-а РС и кривично дјело навођење на овјеравање неистинитог садржаја из члана 381. КЗ-а РС.

Поступајући тужилац ће у законском року испитати осумњичене и након тога ће одлучити хоће ли према Суду БиХ упутити захтјев за одређивање мјере притвора за осумњичена лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba