Vijesti

OPTUŽENI DŽIHAN BUKVIĆ (1946) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

06.02.2014. 15:24

Optuženi Džihan Bukvić sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stava 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

OPTUŽENI DŽIHAN BUKVIĆ (1946) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Optuženi Džihan Bukvić, rođen 23. 02. 1946. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 20. 01. 2014. godine, a koja je potvrđena od strane Suda BiH dana 23. 01. 2014. godine.

U skladu sa sporazumom, tužilac i odbrana saglasni su da Sud BiH izrekne optuženom Džihanu Bukviću novčanu kaznu u iznosu od 5.000,00 KM (pethiljadakonvertibilnihmaraka), kao i da mu se u smislu člana 243. stava 6. KZ-a BiH oduzmu predmeti namijenjeni i upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela ili su nastali krivičnim djelom, među kojima veći broj nezakonito umnoženih stručnih knjiga raznih autora, kao i kompjuterska oprema korištena za nezakonito umnožavanje.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Optužnica tereti Džihana Bukvića da je tokom 2011. godine u poslovnim prostorijama svojih fotokopirnica ,,GRAFO-ART“ d.o.o. Sarajevo, sa sjedištem u ulici Bistrik broj 7 i u ulici Isevića sokak broj 4 u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, izvršio neovlašteno umnožavanje više autorskih djela – školskih i univerzitetskih knjiga i udžbenika raznih autora, a za koje je znao da se radi o nelegalno umnoženim kopijama, protivno važećim zakonskim odredbama o autorskim i srodnim pravima u BiH.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, u zavisnosti od složenosti postupka, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba