Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ САВЈЕТА ЕВРОПЕ У БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА АКТИВНОСТИМА ТУЖИЛАШТВА БиХ У ПРЕДМЕТУ ВЕЗАНОМ ЗА НЕПРОВОЂЕЊЕ ОДЛУКЕ „СЕЈДИЋ-ФИНЦИ“

04.02.2014. 15:17

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са шефицом Канцеларије Савјета Европе у БиХ, Mary Ann Hennessey.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦОМ САВЈЕТА ЕВРОПЕ У БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА АКТИВНОСТИМА ТУЖИЛАШТВА БиХ У ПРЕДМЕТУ ВЕЗАНОМ ЗА НЕПРОВОЂЕЊЕ ОДЛУКЕ „СЕЈДИЋ-ФИНЦИ“

Централна тема разговора односила се на предмет везан за непровођење Одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“, на којем ради Тужилаштво БиХ.

Главни тужилац је упознао гђу Hennessey са активностима које Тужилаштво БиХ предузима у овом предмету, те појаснио да се оне не односе на политички аспект провођења одлуке, него да се настоји утврдити да ли неко с умишљајем опструише имплементацију одлуке, што представља кривично дјело.

Шефица Канцеларије Савјета Европе у БиХ је изразила захвалност Тужилаштву БиХ јер предузима активности у циљу имплементације ове одлуке, што представља врло битан сегмент напретка Босне и Херцеговине у правцу европских интеграција.

На састанку су истакли да се непровођењем ове одлуке крше људска права грађана у Босни и Херцеговини, те угрожава предстојећи изборни процес.

Закључак састанка је да све институције у БиХ морају поштовати одлуке Европског суда за људска права, што је и законска обавеза.

Салиховић и Hennessey су разговарали и о предметима који се односе на непровођење одлука Уставног суда БиХ, на којима ради Тужилаштво БиХ, којем је исказана подршка у процесуирању ових предмета, а разговарали су и о ситуацији која је настала након пресуде „Мактоуф-Дамјановић“ и поступања Уставног суда БиХ и Суда Босне и Херцеговине, након ове одлуке.

Главни тужилац је истакао да све институције у БиХ морају поступати у складу са законом и уз поштовање жртава ратних злочина, те да се морају предузети све активности да се ова ситуација успјешно разријеши и спријечи настајање оваквих ситуација у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba