Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НЕЂЕЉКА КУЉИЋА И ЖЕЉКА ИЛИЋА

30.01.2014. 15:36

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против два лица која се терете за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х), у вези са чланом 29. Кривичног закона БиХ, а све у вези са чланом 180. ставом 1. истог Закона.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НЕЂЕЉКА КУЉИЋА И ЖЕЉКА ИЛИЋА

Тужилац Регионалног тима број 4 Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Неђељка Куљића, рођеног 18. 06. 1950. године у мјесту Симијова, општина Билећа, гдје је и настањен и

- Жељка Илића, рођеног 10. 10. 1962. године у Билећи, гдје је и настањен.

Оптужени се терете да су, вршећи дужност полицајаца у СЈБ Билећа у периоду од почетка јуна до краја децембра 1992. године, за вријеме ратног стања у БиХ, а у оквиру широког и систематичног напада припадника војске и полиције РС као и паравојних формација, усмјереног против цивилног бошњачког и хрватског становништва на ширем подручју општине Билећа, знајући за тај напад и да њихове радње чине дио тог напада, са дискриминаторном намјером вршили прогон несрпског цивилног становништва заснован на националној и вјерској основи, тако што су нечовјечно поступали чинећи физичка и психичка злостављања, мучења и убиства.

Према наводима оптужнице, за вријеме широког систематичног напада под надзором припадника полиције СЈБ у Билећи, а чији припадници су били и оптужени, поред прогона бошњачког и хрватског становништва са подручја општине Билећа, радње које су вршили су обухватале противправна хапшења од 150 до 160 цивилних лица бошњачке и хрватске националности, противправна затварања у нехуманим условима у просторијама СЈБ у Билећи и Ђачком дому у Билећи, мучења на изразито понижавајуће начине и премлаћивања затвореника, те друге нечовјечне радње.

Радње осумњичених су уско повезане са радњама, како њима надређених припадника активног састава полиције у СЈБ Билећа, тако и са радњама припадника војних или паравојних формација.

Многа заробљена лица су физички и психички злостављали полицајци, а највише оптужени, тако што су их тукли усљед чега су им нанесене веома тешке повреде, а код једног лица је наступила смрт.

Оптужени се терете да су лично учествовали у мучењима и нечовјечним поступањима према затвореницима тако што су их злостављали у намјери наношења озбиљних физичких и психичких повреда те нарушења здравља, а злостављање у којем је лично учествовао оптужени Неђељко Куљић је за посљедицу имало смрт једног лица.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba