Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEĐELJKA KULJIĆA I ŽELJKA ILIĆA

30.01.2014. 15:36

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavkа 1. točke h), u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona BiH, a sve u svezi sa člankom 180. stavkom 1. istoga Zakona.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEĐELJKA KULJIĆA I ŽELJKA ILIĆA

Tužitelj Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Neđeljka Kuljića, rođenog 18. 06. 1950. godine u mjestu Simijova, općina Bileća, gdje je i nastanjen i

- Željka Ilića, rođenog 10. 10. 1962. godine u Bileći, gdje je i nastanjen.

Optuženi se terete da su, vršeći dužnost policajaca u SJB Bileća u razdoblju od početka lipnja do konca prosinca 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, a u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika vojske i policije RS kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog pučanstva na širem području općine Bileća, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, sa diskriminatornom namjerom vršili progon nesrpskog civilnog pučanstva temeljen na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, tako što su nečovječno postupali čineći tjelesna i duševna zlostavljanja, mučenja i ubojstva.

Prema navodima optužnice, za vrijeme širokog sistematičnog napada pod nadzorom pripadnika policije SJB u Bileći, a čiji pripadnici su bili i optuženi, pored progona bošnjačkog i hrvatskog pučanstva sa područja općine Bileća, radnje koje su vršili su obuhvatale protupravna uhićenja od 150 do 160 civilnih osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, protupravna zatočenja u nehumanim uvjetima u prostorijama SJB u Bileći i Đačkom domu u Bileći, mučenja na izrazito ponižavajuće načine i premlaćivanja zatočenika, te druge nečovječne radnje.

Radnje osumnjičenih su usko povezane sa radnjama, kako njima nadređenih pripadnika aktivnog sastava policije u SJB Bileća, tako i sa radnjama pripadnika vojnih ili paravojnih formacija.

Mnoge zatočene osobe su tjelesno i duševno zlostavljali policajci, a najviše optuženi, tako što su ih tukli usljed čega su im nanesene veoma teške ozljede, a kod jedne osobe je nastupila smrt.

Optuženi se terete da su osobno sudjelovali u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema zatočenicima tako što su ih zlostavljali u namjeri nanošenja ozbiljnih tjelesnih i duševnih ozljeda te narušenja zdravlja, a zlostavljanje u kojem je osobno sudjelovao optuženi Neđeljko Kuljić je za posljedicu imalo smrt jedne osobe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba