Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ОПОЈНИХ ДРОГА

29.01.2014. 15:03

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против 8 лица која се терете за организовани криминал и међународно кријумчарење више десетина килограма опојне дроге марихуана „сканк“.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ОПОЈНИХ ДРОГА
ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 8 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И МЕЂУНАРОДНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ОПОЈНИХ ДРОГА

Оптужени се терете да су као организована група, заједно са њима познатим лицима из БиХ, Црне Горе и Албаније, ради стицања материјалне користи, током 2013. године вршили неовлаштену међународну купопродају, пренос, кријумчарење те посредовање у даљој међународној продаји више десетина килограма опојне дроге марихуана „сканк“, чија вриједност на илегалном наркотржишту достиже неколико стотина хиљада КМ.

Према наводима оптужнице, они су у више наврата, од лица са подручја Албаније и Црне Горе набављали опојну дрогу у различитим количинама, некада и по 20 килограма, након чега су је у међусобном договору, те у договору са другим лицима препакивали и сакривали на различита, посебно направљена мјеста у аутомобилима, те тако сакривену дрогу кријумчарили у БиХ и даље према земљама ЕУ.

Кријумчарену дрогу су сакривали на различитим локацијама у Босни и Херцеговини, након чега су договарали њену даљу продају, испоруку и преузимање.

Кријумчарена опојна дрога је у више наврата откривена полицијским активностима и одузета од починилаца.

Сложену истрагу у овом предмету је реализовало Тужилаштво БиХ са МУП-ом Републике Српске, као носиоцем истражних активности, уз асистенцију других полицијских агенција те остварену значајну међународну сарадњу. Корисна сарадња је остварена и са Окружним тужилаштвом у Требињу.

Оптужени се терете да су учинили кривично дјело организираног криминала из члана 250. у вези са кривичним дјелом неовлаштеног промета опојним дрогама из члана 195. КЗ-а БиХ.

Оптужени су:

1. Марко Божиновић, рођен 19. 08. 1976. године у Котору, Црна Гора, држављанин Црне Горе,

2. Роберт Љиљак, зв. „Крезуби“, рођен 09. 05. 1977. године у Новој Горици, Словенија, држављанин Црне Горе,

3. Момчило Мијановић, зв. “Бели“, рођен 12. 12. 1979. године у Требињу, држављанин БиХ,

4. Одисеј Фофилос, зв. „Фофи“ или „Грк“, рођен 11. 11. 1982. године у Варешу, држављанин БиХ,

5. Вања Кењић, рођен 07. 09. 1991. године у Сарајеву, држављанин БиХ,

6. Веис Хусковић, рођен 11. 12. 1970. године у Мостару, држављанин БиХ,

7. Давор Вуковић, рођен 28. 02. 1983. године у Требињу, држављанин БиХ и

8. Предраг Ратковић, рођен 07. 08. 1981. године у Требињу, држављанин БиХ.

Ова оптужница показује одлучност Тужилаштва БиХ и полицијских агенција у нашој земљи да откривају и процесуирају починиоце међународног кријумчарења опојних дрога, што је кривично дјело са озбиљним посљедицама по здравље грађана, нарочито младих особа у Босни и Херцеговини.

Одлучну борбу против структура наркомафије тужилаштво, заједно са свим надлежним полицијским агенцијама, наставља и у будућности у циљу успостављања владавине права и безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине.

Оптужница је, уз доказни материјал, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba