Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA OPOJNIH DROGA

29.01.2014. 15:03

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 8 osoba koje se terete za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje više desetina kilograma opojne droge marihuana „skank“.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA OPOJNIH DROGA
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA I MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA OPOJNIH DROGA

Optuženi se terete da su kao organizirana skupina, zajedno sa njima poznatim osobama iz BiH, Crne Gore i Albanije, radi stjecanja materijalne koristi, tijekom 2013. godine vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prijenos, krijumčarenje te posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji više desetina kilograma opojne droge marihuana „skank“, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže nekoliko stotina tisuća KM.

Prema navodima optužnice, oni su u više navrata, od osoba sa područja Albanije i Crne Gore nabavljali opojnu drogu u različitim količinama, nekada i po 20 kilograma, nakon čega su je u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakirali i skrivali na različita, posebno napravljena mjesta u automobilima, te tako skrivenu drogu krijumčarili u BiH i dalje prema zemljama EU.

Krijumčarenu drogu su skrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu daljnju prodaju, isporuku i preuzimanje.

Krijumčarena opojna droga je u više navrata otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinitelja.

Složenu istragu u ovom predmetu je realiziralo Tužiteljstvo BiH sa MUP-om Republike Srpske, kao nositeljem istražnih aktivnosti, uz asistenciju drugih policijskih agencija te ostvarenu značajnu međunarodnu suradnju. Korisna suradnja je ostvarena i sa Okružnim tužilaštvom u Trebinju.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH.

Optuženi su:

1. Marko Božinović, rođen 19. 08. 1976. godine u Kotoru, Crna Gora, državljanin Crne Gore,

2. Robert Ljiljak, zv. „Krezubi“, rođen 09. 05. 1977. godine u Novoj Gorici, Slovenija, državljanin Crne Gore,

3. Momčilo Mijanović, zv. “Beli“, rođen 12. 12. 1979. godine u Trebinju, državljanin BiH,

4. Odisej Fofilos, zv. „Fofi“ ili „Grk“, rođen 11. 11. 1982. godine u Varešu, državljanin BiH,

5. Vanja Kenjić, rođen 07. 09. 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH,

6. Veis Husković, rođen 11. 12. 1970. godine u Mostaru, državljanin BiH,

7. Davor Vuković, rođen 28. 02. 1983. godine u Trebinju, državljanin BiH i

8. Predrag Ratković, rođen 07. 08. 1981. godine u Trebinju, državljanin BiH.

Ova optužnica pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i policijskih agencija u našoj zemlji da otkrivaju i procesuiraju počinitelje međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, što je kazneno djelo sa ozbiljnim posljedicama po zdravlje građana, posebice mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Odlučnu borbu protiv struktura narkomafije tužiteljstvo, zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama, nastavlja i u budućnosti u cilju uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba