Vijesti

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU I CARINSKU PRIJEVARU PRIZNAO KRIVNJU. U PRORAČUN BiH ĆE BITI VRAĆENO OKO 200.000 KM

28.01.2014. 15:16

Optuženi Miran Honing i pravna osoba „R-door“ Banja Luka, sporazumno su priznali krivnju za kazneno djelo porezne utaje i carinske prijevare.

OPTUŽENI ZA POREZNU UTAJU I CARINSKU PRIJEVARU PRIZNAO KRIVNJU. U PRORAČUN BiH ĆE BITI VRAĆENO OKO 200.000 KM

Optuženi Miran Honing (po rođenju Miran Budimir), rođen 12. 07. 1961. godine u Ključu, državljanin BiH i Mađarske, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela porezne utaje iz članka 210. KZ-a BiH i carinske prijevare iz članka 216. KZ-a BiH, za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH, podignuta 14. 05. 2013. godine.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik i odgovorna osoba poduzeća „R-door“ d.o.o. Banja Luka koristio lažne podatke i sačinjavao neistinitu dokumentaciju radi prikazivanja fiktivnog prometa između njegovog poduzeća i drugih pravnih osoba, kako bi izvršio utaju poreza te izbjegao plaćanje PDV-a.

Na ovaj način je ostvarena nezakonita imovinska korist tijekom 2010. godine te je proračun BiH oštećen za iznos od oko 191.000 KM.

Također, optuženi se tereti da je tijekom 2009. godine, prigodom uvoza veće količine oraha iz Ukrajine, podnio lažnu carinsku fakturu te izbjegao plaćanje carine u iznosu od oko 5.800 KM, za koje je oštećen proračun BiH.

Sukladno sporazumu o priznanju krivnje, za optuženog se predlaže izricanje uvjetne kazne zatvora u trajanju od 12 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u narednih 5 godina optuženi ne počini novo kazneno djelo.

Od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 197.000 KM.

Optuženi je suglasan da mu Sud BiH izrekne navedenu kaznu i oduzme nezakonitu imovinsku korist koja će biti vraćena Bosni i Hercegovini u razdoblju od 18 mjeseci.

Optuženi potpisivanjem sporazuma potvrđuje da je priznanje krivnje dao svjesno i dragovoljno, te se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Pravna osoba „R-door“ d.o.o. Banja Luka je ujedno sklopila sporazum o priznanju krivnje kojim je predloženo izricanje kazne - mjera prestanka postojanja pravne osobe.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja aktivnosti na procesuiranju predmeta poreznih i carinskih utaja kao predmeta koji nanose štetu ekonomskom sustavu Bosne i Hercegovine s ciljem da se počinitelji procesuiraju, a nezakonito stečena imovinska korist oduzme i vrati građanima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba