Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРКОМ КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ У БиХ

23.01.2014. 15:09

На састанку је разговарано о јачању капацитета Тужилаштва БиХ и најважнијим темама из области правосуђа.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРКОМ КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ У БиХ

Главни тужилац Салиховић је Њ. Е. Vibeke Lilloe упознао са резултатима Тужилаштва БиХ оствареним у 2013. години, у којој су подигнуте оптужнице против 469 лица и који су најбољи у протеклој деценији, откако постоји Тужилаштво БиХ. Такође, разговарано је и о јачању и повећању капацитета Тужилаштва БиХ у протеклој години, као и о активностима на јачању капацитета у будућности.

Амбасадорка Lilloe и њени сарадници су се интересовали за процес јачања капацитета Тужилаштва БиХ, као и процес провођења закључака структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Главни тужилац је упознао амбасадорку са активностима Тужилаштва БиХ на јачању регионалне и међународне сарадње између тужилаштава у процесуирању предмета ратних злочина, као и других предмета из надлежности Тужилаштва БиХ.

Једна од тема састанка се односила и на јачање капацитета и проналажење ефикасних рјешења за борбу против корупције у региону и свијету, као што је Република Хрватска учинила тако што је основала УСКОК.

На састанку је исказана подршка Тужилаштву БиХ у борби за успостављање владавине права и процесуирање најтежих кривичних дјела, ради стварања боље безбједносне ситуације у процесу приближавања Босне и Херцеговине европским интеграцијама.

Амбасадорка Краљевине Норвешке је истакла да Влада Норвешке већ дуже од деценије даје активну подршку јачању владавине права у БиХ, те да ће и даље подржавати правосудне институције у БиХ, укључујући и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, са нагласком на очувању независности правосуђа.

Главни тужилац Салиховић се захвалио амбасадорки Норвешке на подршци коју ова земља већ дуги низ година пружа правосудним институцијама Босне и Херцеговине у процесу реформе правосуђа и успостављању владавине права у нашој земљи.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba