Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA VELEPOSLANICOM KRALJEVINE NORVEŠKE U BiH

23.01.2014. 15:09

Na sastanku je razgovarano o jačanju kapaciteta Tužiteljstva BiH i najvažnijim temama iz oblasti pravosuđa.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA VELEPOSLANICOM KRALJEVINE NORVEŠKE U BiH

Glavni tužitelj Salihović je Nj. E. Vibeke Lilloe upoznao sa rezultatima Tužiteljstva BiH ostvarenim u 2013. godini, u kojoj su podignute optužnice protiv 469 osoba i koji su najbolji u proteklom desetljeću, otkako postoji Tužiteljstvo BiH. Također, razgovarano je i o jačanju i povećanju kapaciteta Tužiteljstva BiH u protekloj godini, kao i o aktivnostima na jačanju kapaciteta u budućnosti.

Veleposlanica Lilloe i njeni suradnici su se interesirali za proces jačanja kapaciteta Tužiteljstva BiH, kao i proces provođenja zaključaka strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa.

Glavni tužitelj je upoznao veleposlanicu sa aktivnostima Tužiteljstva BiH na jačanju regionalne i međunarodne suradnje između tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i drugih predmeta iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Jedna od tema sastanka se odnosila i na jačanje kapaciteta i pronalaženje učinkovitih rješenja za borbu protiv korupcije u regiji i svijetu, kao što je Republika Hrvatska učinila tako što je utemeljila USKOK.

Na sastanku je iskazana potpora Tužiteljstvu BiH u borbi za uspostavu vladavine prava i procesuiranje najtežih kaznenih djela, radi stvaranja bolje sigurnosne situacije u procesu približavanja Bosne i Hercegovine europskim integracijama.

Veleposlanica Kraljevine Norveške je istakla da Vlada Norveške već duže od desetljeća daje aktivnu potporu jačanju vladavine prava u BiH, te da će i dalje podržavati pravosudne institucije u BiH, uključujući i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, sa naglaskom na očuvanju neovisnosti pravosuđa.

Glavni tužitelj Salihović se zahvalio veleposlanici Norveške na potpori koju ova zemlja već dugi niz godina pruža pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine u procesu reforme pravosuđa i uspostave vladavine prava u našoj zemlji.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba