Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЛИЦА

20.01.2014. 15:25

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против E.X., рођеног 31. 05. 1960. године у мјесту Онрер у Албанији, настањеног у Холтону у Великој Британији, држављанина Велике Британије, који се налази у притвору по рјешењу Суда БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЛИЦА

Према наводима оптужнице, оптужени Е.X. се терети да је у циљу прибављања противправне имовинске користи, по претходном договору са њему познатим лицем, дана 04. 01. 2014. године, супротно Конвенцији Уједињених нација против транснационалног организованог криминала, илегално превео страног држављанина из Републике Албаније преко Републике Црне Горе у Босну и Херцеговину, с намјером да то лице даље пребаци у Велику Британију, иако то лице не испуњава услове за законит улазак и боравак у својству мигранта у другим државама чији он није држављанин и у којима нема одобрен боравак или пребивалиште.

У оптужници се даље наводи да је оптужени Е.X. истог дана око 19 часова, у мјесту Перућица код Требиња, својим возилом преко граничног прелаза ушао у БиХ, а албанског држављанина је упутио да на неприступачним дијеловима терена који нису означени као гранични прелаз, пјешке пређе у БиХ, гдје га је оптужени Е.X. требао сачекати како би се заједно упутили према Хрватској и Словенији до Италије, а затим до Велике Британије, у чему је спријечен од стране припадника Граничне полиције Босне и Херцеговине.

Оптужени и кријумчарено лице су у мјесту Перућица код Требиња истог дана у 19,10 часова били заустављени и контролисани од стране полиције, а затим и лишени слободе, након чега је Д.М. прекршајно процесуиран, а Е.X. приведен у просторије Тужилаштва БиХ.

Оптужница терети Е.X. да је из користољубља омогућио другом лицу недозвољени прелазак преко државне границе, чиме је учинио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. става 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba