Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ДЕМАНТОВАЛО НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

20.01.2014. 11:34
ТУЖИЛАШТВО БиХ ДЕМАНТОВАЛО НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Broj: AR-3/14

Sarajevo, 16.01.2014. godine

Dnevne novine „Glas Srpske"

n/r glavni urednik

novinar Svjetlana Tadić Vijeće za tisak / štampu BiH

Predmet: Demant apsolutno netočnih informacija iznesenih o rezultatima rada tužitelja i institucije Tužiteljstva BiH

Poštovani,

U dnevnim novinama „Glas Srpske", na str. 3. objavljen je članak pod naslovom „Polovina tužitelja prespavala godinu" u kojem su navedeni potpuno neistiniti podaci o radu i učinku tužitelja Tužiteljstva BiH u 2012. godini.

Osim što su netočni podaci o broju urađenih predmeta, navedeno je da neki od tužitelja rade u odjelima u kojima nikada nisu bili angažovani, te čitav niz netočnih i iskonstruiranih tvrdnji, vjerojatno sa ciljem da se nanese šteta instituciji Tužiteljstva BiH koja već cijelu deceniju intenzivno radi na uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini i bori se protiv najtežih oblika kriminala, o čemu dovoljno govore točni i provjereni podaci, kao i ocjene rada Tužiteljstva BiH od relevantnih i mjerodavnih domaćih i međunarodnih institucija.

Naime, u članku su iznesene, slobodno možemo reći, očite neistine i netočni podaci sa ciljem da se diskreditira rad i angažman uposlenih tužitelja i institucije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U objavljenom tekstu, u samo jednom članku, naveli ste više od 20 očevidnih neistina. U nastavku demanta nabrojat ćemo samo nekoliko najvećih neistina kojima ste pokušali građanima naše zemlje stvoriti pogrešnu sliku o instituciji Tužiteljstva BiH.

Nakon što pročitaju tekst, građanima i javnosti bit će jasno kakvim se neprofesionalnim metodama služite.

1. Tužitelj Miroslav D. Marković ima riješenih 114 predmeta, a ne 1 kako ste naveli, te nikada nije radio u Odjelu I za ratne zločine, već cijelu karijeru u Tužiteljstvu BiH radi u Odjelu III.

2. Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača, što je opće poznata činjenica, cijelu 2012. godinu bila je v.d. glavnog tužitelja. Navedena tužiteljica nikada nije radila na predmetima ratnih zločina, niti u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, kako ste naveli u članku.

3. Tužiteljica Sena Uzunović u 2012. godini riješila je 17 predmeta, a ne samo jedan predmet, kako ste naveli u članku.

4. Tužitelj Dubravko Čampara, za kojeg ste naveli da je riješio jedan predmet, u toj 2012. godini riješio ih je 27, od kojih se neki odnose na najteže slučajeve ratnih zločina, organiziranog kriminala i terorizma, što je javnosti dobro poznato.

5. Navodite da je u Tužiteljstvu BiH radilo 36 tužitelja, pa onda navodite da je u 3 odjela bilo njih više od 50, što se kosi sa temeljnom matematikom iz osnovne škole. U Odjelu III nikad u povijesti tužiteljstva nije bilo 15 tužitelja, niti ih je bilo 16 u Odjelu II, odnosno u Posebnom odjelu za organizirani kriminal.

6. Tužitelji Oleg Čavka, Dubravko Čampara, Slavica Terzić, Sena Uzunović nisu nikada bili angažirani u Odjelu III.

7. Tužitelj Saša Sarajlić nikada nije radio u Odjelu III, a u 2012. godini okončao je veći broj predmeta te podigao 7 optužnica.

8. Tužitelj Ranko Debevec nikada nije radio u Odjelu II, a u 2012. godini imao je 25 podignutih optužnica i više drugih procesnih odluka.

Nema potrebe da dalje nabrajamo netočnosti kojih u kratkom članku ima više desetina.

Navodite da su tužitelji imali riješen samo jedan predmet, međutim, da imalo poznajete ustroj i način rada tužiteljske institucije, znali bi da je to nemoguće (isto kao što ne postoji novinar u redakciji koji je za godinu dana napisao samo jedan članak).

Nakon ovog članka ne možemo se oteti utisku da se, služeći neistinama, želi baciti sjena na rad Tužiteljstva BiH i rezultate ostvarene u 2013. godini, koji su najbolji u proteklih 10 godina, koliko postoji Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja svoj rad dalje, u borbi protiv najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, terorizam i druga kaznena djela iz naše nadležnosti, te poručujemo građanima, koji su prepoznali naš rad, da ćemo efikasno raditi i dalje na uspostavi vladavine prava u našoj zemlji radi sigurnosti svih građana, a u skladu sa procesom europskih integracija naše zemlje.

Od Vas zahtijevamo da ovaj demant objavite u cijelosti, na istoj strani br. 3, na kojoj je objavljen i sporni članak, u prvom narednom broju novina.

Demant smo proslijedili i Vijeću za tisak / štampu BiH, koje vrši monitoringe procesa žalbi.

S poštovanjem,

Boris Grubešić

Rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva-Tužilaštva BiH

УПУЋЕН ДЕМАНТ

ОБЈАВЉЕН ДЕМАНТ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba