Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ Г. М. (1958) ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШЋЕЊА И ОДАВАЊА ТАЈНИХ ПОДАТАКА

17.01.2014. 15:48

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Г. М. (1958) из Сарајева, држављанина БиХ и Р Хрватске, који се терети да је учинио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из члана 220. КЗ-а БиХ и кривично дјело одавање тајних података из члана 164. Кривичног закона Босне и Херцеговине, а све у вези чланова 53. и 54. истог Закона.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ Г. М. (1958) ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА ИЛИ ОВЛАШЋЕЊА И ОДАВАЊА ТАЈНИХ ПОДАТАКА

Оптужени Г. М. се терети да је обављајући дужност замјеника начелника Финансијско-обавјештајног одјељења Државне агенције за истраге и заштиту, искориштавањем свог службеног положаја и прекорачењем граница свог службеног овлашћења, прибављао податке с циљем да их саопшти или преда осумњиченом лицу, како би то лице избјегло кривично гоњење у предмету у којем се сумњичи да је прибавило имовинску корист у износу који прелази 50.000,00 КМ.

Податке прибављене без овлашћења оптужени је саопштио и учинио доступним неовлаштеном лицу, које је у то вријеме имало статус осумњиченог у предмету Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Наиме, он је помогао осумњиченом да избјегне откривање и доказивање кривичног дјела за које је осумњичен и којим би, да је откривено и доказано, нанио штету Босни и Херцеговини већу од 50.000 КМ, што представља корист за осумњиченог у предмету а истовремено представља штету нанијету правосуђу Босне и Херцеговине и држави Босни и Херцеговини.

Према наводима оптужнице, у обављању наведене дужности, у границама својих овлашћења, оптужени је био дужан поступати у интересу провођења и заштите циљева истраге на основу закона, других прописа донесених на основу закона и прописа Државне агенције за истраге и заштиту, а нарочито обезбиједити и проводити мјере заштите тајности података и провођења доказних и других истражних радњи.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba