Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV G. M. (1958) ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA ILI OVLAŠTENJA I ODAVANJA TAJNIH PODATAKA

17.01.2014. 15:48

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv G. M. (1958) iz Sarajeva, državljanina BiH i R Hrvatske, koji se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH i krivično djelo odavanje tajnih podataka iz člana 164. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi članova 53. i 54. istog Zakona.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV G. M. (1958) ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA ILI OVLAŠTENJA I ODAVANJA TAJNIH PODATAKA

Optuženi G. M. se tereti da je obavljajući dužnost zamjenika načelnika Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu, iskorištavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja, pribavljao podatke s ciljem da ih saopći ili preda osumnjičenoj osobi, kako bi ta osoba izbjegla krivično gonjenje u predmetu u kojem se sumnjiči da je pribavila imovinsku korist u iznosu koji prelazi 50.000,00 KM.

Podatke pribavljene bez ovlaštenja optuženi je saopćio i učinio dostupnim neovlaštenoj osobi, koja je u to vrijeme imala status osumnjičenog u predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Naime, on je pomogao osumnjičenom da izbjegne otkrivanje i dokazivanje krivičnog djela za koje je osumnjičen i kojim bi, da je otkriveno i dokazano, nanio štetu Bosni i Hercegovini veću od 50.000 KM, što predstavlja korist za osumnjičenog u predmetu a istovremeno predstavlja štetu nanijetu pravosuđu Bosne i Hercegovine i državi Bosni i Hercegovini.

Prema navodima optužnice, u obavljanju navedene dužnosti, u granicama svojih ovlaštenja, optuženi je bio dužan postupati u interesu provođenja i zaštite ciljeva istrage na osnovu zakona, drugih propisa donesenih na osnovu zakona i propisa Državne agencije za istrage i zaštitu, a naročito osigurati i provoditi mjere zaštite tajnosti podataka i provođenja dokaznih i drugih istražnih radnji.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba