Вијести

ПОДНЕСЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОД 27. 12. 2013. ГОДИНЕ У КРИВИЧНОМ ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОПТУЖЕНОГ ОСМАНА БРКАНА

17.01.2014. 15:41

Тужилаштво БиХ уложило жалбу на ослобађајућу пресуду за Османа Бркана за учињене ратне злочине на подручју општине Коњиц.

ПОДНЕСЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОД 27. 12. 2013. ГОДИНЕ У КРИВИЧНОМ ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОПТУЖЕНОГ ОСМАНА БРКАНА

Тужилаштво Босне и Херцеговине, на основу одредби Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, поднијело је жалбу вијећу Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине против поменуте пресуде због непотпуно утврђеног чињеничног стања, с приједлогом:

да вијеће Апелационог одјељења Суда Босне и Херцеговине уважи ову жалбу и укине поменуту пресуду на основу члана 315. ЗКП-а БиХ, те одржи претрес.

Суд Босне и Херцеговине ослободио је од оптужбе Османа Бркана, рођеног 08. 11. 1961. године у Грушћи у општини Коњиц, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине, да је извршио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) КЗ-а БиХ, у вези са чланом 29. истог Закона. Тужилаштво Босне и Херцеговине терети оптуженог да је као припадник Армије БиХ, заједно са другим припадницима Армије БиХ, дошао у село Блаце у општини Коњиц, које је било настањено становништвом српске националности. Ту су у једној кући затекли четири старице српске националности, од којих је најмлађа имала 78 година, а најстарија 84 године. Оптужени Осман Бркан је из пушке испалио неутврђен број метака у старице, што је за посљедицу имало њихову смрт, чија тијела ни до данас нису пронађена.

Због свега наведеног, Тужилаштво Босне и Херцеговине предлаже Апелационом одјељењу Суда Босне и Херцеговине да уважи ову жалбу и укине поменуту пресуду на основу члана 315. ЗКП-а БиХ, те одржи претрес.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba