Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

17.01.2014. 15:39

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за држављанина Велике Британије, који се сумњичи да је учинио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. става 1. КЗ-а БиХ.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

Приједлог за одређивање мјере притвора затражен је за осумњиченог:

- Е. X. (1960)) из мјеста Онрер у Албанији, настањеног у мјесту Холтон у Великој Британији, држављанина Велике Британије.

Осумњичено лице, за које је поступајући тужилац затражио притвор, слободе су лишили припадници Граничне полиције БиХ ЈГП Требиње, дана 05. 01. 2014. године, након чега је у законском року предато у надлежност поступајућем тужиоцу.

Осумњичено лице се терети да је у циљу прибављања противправне имовинске користи, по претходном договору са њему познатим лицем, дана 04. 01. 2014. године, супротно Конвенцији Уједињених нација против транснационалног организованог криминала, илегално превео страног држављанина из Републике Албаније преко Републике Црне Горе у Босну и Херцеговину, с намјером да то лице даље пребаци у Велику Британију, иако то лице не испуњава услове за законит улазак и боравак у својству мигранта у другим државама чији он није држављанин и у којима нема одобрен боравак или пребивалиште.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога предвиђених чланом 132. ставом 1. тачкама а) и б) ЗКП-а БиХ.

Између осталог, мјера притвора је предложена због околности које указују да постоји опасност од бјекства осумњиченог, као и због основане бојазни да би осумњичени боравком на слободи, у настојању да омете и онемогући вођење кривичног поступка против њега, уништио или сакрио доказе и трагове важне за кривични поступак, те извршио утицај на свједоке, саучеснике и прикриваче.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету са циљем подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba