Вијести

НОВИНЕ „ГЛАС СРПСКЕ“ ОДБИЈАЈУ ОБЈАВИТИ ДЕМАНТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ. ТУЖИОЦИ И ТУЖИЛАШТВО БиХ РАЗМАТРАЈУ МОГУЋНОСТ ТУЖБЕ ЗБОГ ИЗНОШЕЊА НЕИСТИНА

17.01.2014. 14:05

Тужилаштво БиХ је упутило деманти уредништву и новинарки „Гласа Српске“ због изнесених грубих неистина о резултатима рада Тужилаштва БиХ и појединих тужилаца, у чланку објављеном 16. 01. 2013. године.

О свему наведеном информисан је и Савјет за штампу Босне и Херцеговине, које прати наведени случај.

НОВИНЕ „ГЛАС СРПСКЕ“ ОДБИЈАЈУ ОБЈАВИТИ ДЕМАНТИ ТУЖИЛАШТВА БиХ. ТУЖИОЦИ И ТУЖИЛАШТВО БиХ РАЗМАТРАЈУ МОГУЋНОСТ ТУЖБЕ ЗБОГ ИЗНОШЕЊА НЕИСТИНА

Наиме, резултати рада Тужилаштва БиХ су у 2012. години били јако добри те је подигнуто 188 оптужница против 368 лица која се терете за најтежа кривична дјела, укључујући ратне злочине, организовани криминал и друга кривична дјела из надлежности Тужилаштва БиХ.

Резултати су у 2013. години били најбољи у историји Тужилаштва БиХ јер је оптужено чак 469 лица, те се стиче дојам да се изношењем неистинитих навода жели умањити изузетан резултат који је остварило Тужилаштво БиХ.

Резултате Тужилаштва БиХ су препознале релевантне домаће и међународне институције, као што су ВСТС и Савјет Европе, који је у Извјештају о напретку БиХ врло позитивно оцијенио ангажман Тужилаштва БиХ на успостављању владавине права и европском путу наше земље.

У чланку „Гласа Српске“ изнесено је више од 20 неистина и нетачних података, у којима су погрешно наведени чак и одјели у којима тужиоци раде, што указује на грубо непознавање ауторице чланка саме институције Тужилаштва БиХ, начина рада тужилаца, као и система оцјењивања.

Због свега наведеног, Тужилаштво БиХ је упутило деманти са исправним подацима и резултатима рада, које новине „Глас Српске“ не желе објавити, па због тога Тужилаштво БиХ просљеђује ову информацију, као и реаговање, свим медијима и средствима информисања у Босни и Херцеговини.

Свим грађанима Босне и Херцеговине поручујемо да настављамо рад у борби против организованог криминала, ратних злочина, корупције и тероризма, ради заштите владавине права и стварања безбједнијег окружења за све грађане наше земље, те у тој борби неће бити недодирљивих.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba