Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИВАНА АНЧИЋА (1962)

09.01.2014. 15:09

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Ивана Анчића, који се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачака ц), е) и ф) КЗ-а БиХ, а све у вези са чланом 180. ставовима 1. и 2. и чланом 31. истог Закона.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИВАНА АНЧИЋА (1962)

Тужилац Тима V Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Ивана Анчића, рођеног 02. 01. 1962. године у мјесту Тихаљина, БиХ, настањеног у Сплиту, држављанина Републике Хрватске.

Оптужени Иван Анчић се терети да је за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између ХВО-а и Армије БиХ, у својству управника логора „Дретељ“ и истовремено помоћника команданта батаљона Војне полиције за Југ и команданта касарне Дретељ, у временском периоду од краја јуна до средине августа 1993. године, у објекту логора „Дретељ“ на подручју општине Чапљина, поступао супротно одредбама члана 3. става 1. тачака а) и ц) Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата од 12. 08. 1949. године.

Оптужени се терети да је учинио те подстрекавао и помагао у чињењу нечовјечног поступања, мучења, убиства, намјерног наношења снажног физичког и психичког бола и патње, физичких повреда, изгладњивања, пљачкања, присиљавања на принудни рад, те да је као надређено и одговорно лице пропустио да предузме нужне разумне мјере у спречавању чињења наведених дјела и кажњавању починилаца ових дјела.

У 31 тачки оптужнице, оптужени се између осталог терети да је као надређено и одговорно лице за рад стражара и других припадника ВП ХВО-а и ХВО-а, вршио надзор и имао потпуну контролу над условима у логору „Дретељ“, над животима и тијелима око 2.000 цивила бошњачке националности, мушкараца, међу којима је било дјечака млађих од 16 година и мушкараца старијих од 60 година са подручја општина Столац, Чапљина, Прозор, Неум, Љубушки, Мостар и других мјеста, који су незаконито лишавани слободе те затварани у логор.

Између осталог, оптужени се терети да је држао затворенике више дана закључане без хране и воде, усљед чега је један затвореник преминуо, као и за физичко и психичко злостављање затвореника, што је за посљедицу имало смрт најмање седам затвореника који су умрли од посљедица пребијања, устријељења те због непружања адекватне медицинске помоћи.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba