Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОТОР ВАРОШИ

07.01.2014. 08:45

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:
- Саве Тепића, рођеног 25. 01. 1958. године у Котор Вароши,
- Драгослава Бојића, рођеног 15. 01. 1944. године у Кнежеву,
- Душка Вујичића, рођеног 09. 03. 1970. године у Челинцу,
- Душка Максимовића, рођеног 01. 12. 1961. године у Котор Вароши,
- Радојка Кеверовића, рођеног 24. 04. 1959. године у Кнежеву,
- Раде Шкорића, рођеног 04. 12. 1946. године у Котор Вароши,
- Илије Курушића, рођеног 30. 07. 1972. године у Котор Вароши.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 7 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ КОТОР ВАРОШИ

Оптужени се у 31 тачки оптужнице терете да су у периоду од маја до краја 1992. године, у својству припадника активног и резервног састава и командних структура полиције СЈБ Котор Варош, као и припадника ВРС, учествовали у широком и систематичном нападу усмјереном на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши и околних мјеста.

Они се терете да су убиствима, затварањем, мучењем, чињењем присилних нестанака лица и другим нечовјечним дјелима с циљем наношења физичких и психичких патњи, учинили прогон бошњачког и хрватског становништва са подручја Котор Вароши и околних села те на тај начин учинили кривично дјело злочини против човјечности, из члана 172. КЗ-а БиХ.

У оптужници се наводи да су наоружани оптужени упадали у куће цивила бошњачке и хрватске националности те да су око 100 лица незаконито заробили у више објеката, гдје су заробљенике мучили, злостављали, премлаћивали, водили на принудни рад те мучили на изразито понижавајуће начине.

Наведени оптужени су одговорни за убиства и присилне нестанке више од 10 лица, којима се након одвођења губи сваки траг, а посмртни остаци неких жртава још увијек нису пронађени.

Овај предмет спада у предмете Категорије II, што значи да се ради о предмету против високопозиционираних званичника војске, полиције или политичких структура, против којих је истрага покренута у Тужилаштву при МКСЈ-у у Хагу, након чега је предмет уступљен на процесуирање Тужилаштву БиХ.

Оптужница је, уз обиман доказни материјал, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba