Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 OSOBA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU KOTOR VAROŠI

07.01.2014. 08:45

Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:
- Save Tepića, rođenog 25. 01. 1958. godine u Kotor Varoši,
- Dragoslava Bojića, rođenog 15. 01. 1944. godine u Kneževu,
- Duška Vujičića, rođenog 09. 03. 1970. godine u Čelincu,
- Duška Maksimovića, rođenog 01. 12. 1961. godine u Kotor Varoši,
- Radojka Keverovića, rođenog 24. 04. 1959. godine u Kneževu,
- Rade Škorića, rođenog 04. 12. 1946. godine u Kotor Varoši,
- Ilije Kurušića, rođenog 30. 07. 1972. godine u Kotor Varoši.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 7 OSOBA ZBOG RATNOG ZLOČINA NA PODRUČJU KOTOR VAROŠI

Optuženi se u 31 točki optužnice terete da su u razdoblju od svibnja do konca 1992. godine, u svojstvu pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava i zapovjednih struktura policije SJB Kotor Varoš, kao i pripadnika VRS, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na civilno pučanstvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolnih mjesta.

Oni se terete da su ubojstvima, zatvaranjem, mučenjem, činjenjem prinudnih nestanaka osoba i drugim nečovječnim djelima s ciljem nanošenja tjelesnih i duševnih patnji, počinili progon bošnjačkog i hrvatskog pučanstva sa područja Kotor Varoši i okolnih sela, te na taj način počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ-a BiH.

U optužnici se navodi da su naoružani optuženi upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti te da su oko 100 osoba nezakonito zatočili u više objekata, gdje su zatočenike mučili, zlostavljali, premlaćivali, vodili na prinudni rad te mučili na izrazito ponižavajuće načine.

Navedeni optuženi su odgovorni za ubojstva i prinudne nestanke više od 10 osoba, kojima se nakon odvođenja gubi svaki trag, a posmrtni ostaci nekih žrtava još uvijek nisu pronađeni.

Ovaj predmet spada u predmete Kategorije II, što znači da se radi o predmetu protiv visokopozicioniranih dužnosnika vojske, policije ili političkih struktura, protiv kojih je istraga pokrenuta u Tužiteljstvu pri MKSJ-u u Haagu, nakon čega je predmet ustupljen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Optužnica je, uz opsežan dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba