Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА

03.01.2014. 15:07

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против 3 лица која се терете за ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности на подручју Калиновика.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА

Оптужница је подигнута против:

-   Маринка Бјелице, рођеног 06. 03. 1946. године у мјесту Врбовник, општина Трново, гдје је и настањен, држављанина Босне и Херцеговине,

-    Зорана Бјелице, рођеног 03. 02. 1966. године у мјесту Врбовник, општина Трново, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина Босне и Херцеговине и

-   Трипковић Новице званог „ВОЈВОДА“, рођеног 13. 01. 1947. године у мјесту Вратковићи, општина Гацко, раније осуђиваног, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата у РБиХ, као припадници Војске Српске Републике Босне и Херцеговине, у току мјесеца августа 1992. године у Основној школи „Миладин Радојевић“ у Калиновику, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права при томе кршећи одредбе члана 3. Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата од 12. 08. 1949. године.

У оптужници се наводи да су оптужени дошли наоружани аутоматским пушкама у просторије О.Ш. „Миладин Радојевић“ у Калиновику, у којој су били затворени цивили бошњачке националности, и поред противљења стражара који су чували затворене цивиле, учествовали у убијању и намјерном наношењу снажног физичког или психичког бола или патње (мучење) и другим нечовјечним поступцима према цивилном становништву, што је за посљедицу имало смрт четири лица.

Како се, између осталог, наводи у оптужници, припадници СЈБ Калиновик су, заједно са припадницима Војске Српске Републике Босне и Херцеговине, из Калиновика организовали изношење тијела убијених цивила у декама и њихово одвожење у Граисељско поље, општина Калиновик, гдје су 2009. године ексхумирана и идентификована тијела Суада Хасанбеговића, Сејде Кеше и Едина Биче, док тијело Хашима Хатића није пронађено и до данас се води као нестало лице.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) КЗ-а БиХ, у вези са чланом 180. ставом 1. и чланом 29. истог Закона.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba