Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НИКОЛЕ НЕВИСТИЋА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

31.12.2013. 11:16

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НИКОЛЕ НЕВИСТИЋА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

- Николе Невистића, рођеног 06. 08. 1947. године у мјесту Коло, општина Томиславград, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени Никола Невистић се терети да је као власник и одговорно лице правног лица „Nevistić Commerce“ д.о.о. Томиславград, у периоду од 24. 05. до 08. 10. 2005. године, као обвезник пореза у смислу члана 8. Закона о ПДВ-у, у намјери да избјегне плаћање пореза на промет, сачињавао, односно прибављао фиктивну документацију, рачуне, отпремнице и наруџбенице, дајући лажне податке о продаји робе правном лицу у Посушју, чиме није испунио услове за пореско ослобађање према члановима 4. и 5. Закона о порезу на промет производа и услуга (Службени гласник БиХ бр. 62/04) и члановима 9. и 21. Правилника о примјени одредаба Закона о порезу на промет производа и услуга (Службени гласник БиХ, бр. 63/04), иако стварног промета робе са правним лицем није било, те је на тај начин избјегао обрачунавање плаћања пореза на промет производа и услуга у износу од 12.092,07 КМ, за који износ је оштећен буџет БиХ.

Никола Невистић се терети да је избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговине, дајући лажне податке о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа пореских обавеза, а износ обавезе чије је плаћање избјегнуто прелази износ од 10.000,00 КМ, чиме је учинио кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba