Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

27.12.2013. 15:06

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

-  К. Е. (1979) из Тешња, држављанке БиХ и

- „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах, са сједиштем у Тешњу – правног лица које је регистровано на име власнице К. Е.  

Према наводима оптужнице, оптужена К. Е. као одговорно лице у правном лицу „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах и правно лице „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах се терете да су, у намјери да избјегну плаћање пореза на додату вриједност, набављене производе – цигарете продавали њима познатим купцима на црном тржишту без евидентирања у пословним књигама друштва, а сачињавали лажну - фиктивну документацију о продаји робе правним лицима са умањеном цијеном, односно умањеном пореском основицом за ПДВ, а која правна лица нису стварно преузела робу.

Према наводима оптужнице, порески обвезник „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах је дио промета дуванских прерађевина вршио на тај начин што је робу – цигарете продавао и испоручивао по тржишној вриједности њима познатим купцима и наплату вршио у готовини. За такав промет порески обвезник није издавао никакав рачун купцима робе, нити је тај промет евидентиран. Фактуре по којима није било стварне испоруке робе садржавале су рабат и на тај начин је порески обвезник вршио умањење пореске основице за обрачун ПДВ-а. Такође, правно лице „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах је овим купцима давало и мјесечне попусте на промет робе, што је накнадно умањивало обавезе ПДВ-а.

Оптужени су на тај начин оштетили буџет БиХ у износу од 119.357,00 КМ.

Оптужена К. Е. се терети да је као одговорно лице у правном лицу „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах, заједно са правним лицем „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах, избјегла да плати давања прописана пореским законодавством БиХ на начин да су пружали лажне податке о стеченим опорезивим приходима правног лица „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах као пореског обвезника, односно нису пружали захтијеване податке о стеченим опорезивим приходима и другим чињеницама од утицаја на утврђивање износа обавеза, чиме су починили, К. Е. продужено кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 2. у вези са ставом 1. у вези са чланом 54. КЗ-а БиХ, а правно лице „АД-НЕРКОМЕРЦ“ д.о.о. Јелах продужено кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 2. у вези са ставом 1. у вези са чланом 54. и чланом 124. ставом 1. тачком а) КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba