Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

27.12.2013. 15:06

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

- K. E. (1979) iz Tešnja, državljanke BiH i

- „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, sa sjedištem u Tešnju – pravne osobe koja je registrovana na ime vlasnice K. E.  

Prema navodima optužnice, optužena K. E. kao odgovorna osoba u pravnoj osobi „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah i pravna osoba „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah se terete da su, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza na dodatu vrijednost, nabavljene proizvode – cigarete prodavali njima poznatim kupcima na crnom tržištu bez evidentiranja u poslovnim knjigama društva, a sačinjavali lažnu - fiktivnu dokumentaciju o prodaji robe pravnim osobama sa umanjenom cijenom, odnosno umanjenom poreznom osnovicom za PDV, a koje pravne osobe nisu stvarno preuzele robu.

Prema navodima optužnice, porezni obveznik „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah je dio prometa duhanskih prerađevina vršio na taj način što je robu – cigarete prodavao i isporučivao po tržišnoj vrijednosti njima poznatim kupcima i naplatu vršio u gotovini. Za takav promet porezni obveznik nije izdavao nikakav račun kupcima robe, niti je taj promet evidentiran. Fakture po kojima nije bilo stvarne isporuke robe sadržavale su rabat i na taj način je porezni obveznik vršio umanjenje porezne osnovice za obračun PDV-a. Također, pravna osoba „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah je ovim kupcima davala i mjesečne popuste na promet robe, što je naknadno umanjivalo obaveze PDV-a.

Optuženi su na taj način oštetili budžet BiH u iznosu od 119.357,00 KM.

Optužena K. E. se tereti da je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, zajedno sa pravnom osobom „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah, izbjegla da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH na način da su pružali lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima pravne osobe „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah kao poreznog obveznika, odnosno nisu pružali zahtijevane podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime su počinili, K. E. produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravna osoba „AD-NERKOMERC“ d.o.o. Jelah produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. i članom 124. stavom 1. tačkom a) KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba