Vijesti

U OPĆINAMA FOJNICA I KISELJAK IZVRŠENA EKSHUMACIJA

27.12.2013. 15:03

Na lokalitetu šuma Bašino brdo u općini Fojnica izvršena je ekshumacija, kojom prigodom su pronađeni ostaci jednog tijela.

U OPĆINAMA FOJNICA I KISELJAK IZVRŠENA EKSHUMACIJA

Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtve bit će prebačeni u prosekturu In memoriam u Travniku radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

Na lokalitetu - zgarište zapaljene kuće vlasnice Ramize Jusić u mjestu Grahovci u općini Kiseljak izvršena je ekshumacija, kojom prigodom je pronađeno više ostataka ljudskog podrijetla.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u JKP Gradsko groblje Visoko radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

DNK analiza ovih tijela radit će se u laboratoriju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP).

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje su vršile proces ekshumacije.

Ovim ekshumacijama nazočili su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, liječnik sudske medicine, predstavnici MUP-a Srednjebosanskog kantona i predstavnici Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba